'Teleurstellend voorstel'

Vakbond FNV overweegt staking in academische ziekenhuizen om arbeidsvoorwaarden

06 september 2021 05:26
Ter illustratie. Beeld © ANP

Als het aan vakbond FNV ligt wordt er eind deze maand een dag gestaakt in de academische ziekenhuizen (UMC's). De vakbond is het niet eens met arbeidsvoorwaarden die gisteravond door de ziekenhuizen zijn gepresenteerd. Werknemers moeten van de vakbond méér salarisverhoging krijgen.

De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) deed gisteravond een eindbod nadat vakbond FNV Zorg & Welzijn een ultimatum had gesteld. De vakbond noemde het eindbod 'teleurstellend laag' en denk er daarom aan om 28 september te staken. Het FNV wil dat alle leden die dag een zondagsdienst draaien.

Reacties peilen

De komende twee weken peilt het FNV de reacties op het bod bij de leden in de Nederlandse academische ziekenhuizen. In de tussentijd gaan de voorbereidingen voor de staking door.

Volgens de vakbond gaan in het eindbod alleen verpleegkundigen en doktersassistenten er in salaris iets op vooruit. De meeste werknemers krijgen er 1 procent structurele loonsverhoging bij en een eenmalige uitkering van 750 euro bruto in drie jaar tijd, meldt FNV.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook SER zegt het: salarissen verpleegkundigen moeten omhoog

NFU meldde dat het leden een structurele loonsverhoging van 3,5 procent biedt per 1 augustus 2022. Daarnaast krijgt personeel een eenmalig uitkering van 3,5 procent over 2021 en een verhoging van de onregelmatigheidstoeslag. NU'91, de beroepsorganisatie voor verzorgenden en verpleegkundigen, reageerde verheugd op het voorstel.

'Financieel gezond'

Volgens FNV is het voorstel echter niet genoeg en de vakbond dreigt met actie. "De NFU heeft de afgelopen 10 maanden continu aangegeven geen geld te hebben voor betere arbeidsvoorwaarden. Uit een onderzoek van adviesbureau EY bleek dat de UMC's financieel gezien het meest gezond zijn van alle zorginstellingen met een solvabiliteit van meer dan 30 procent."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronacrisis was traumatisch voor kwart van zorgpersoneel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore