'Mensen hebben er zin in!'

Zelfs Ferrari-fans juichen in Zandvoort voor Max: 'Hij verdient het om te winnen'

05 september 2021 12:52 Aangepast: 05 september 2021 12:55
Kleine en grote fans van Max Verstappen komen hun held toejuichen. Beeld © ANP

Het ritueel op het stationnetje van Zandvoort herhaalt zich elke vijf minuten. Er stopt een trein, de deuren schuiven open, en al snel stroomt het perron vol met een oranje mensenmassa: er zijn weer een paar honderd Formule 1-fans afgeleverd in de kustplaats, op weg naar het circuit.

Je hoeft je niet af te vragen voor wie er vanmiddag het hardst gejuicht zal worden. Bijna iedereen die de trap van het station oploopt is uitgedost in het oranje, of in een outfit van Red Bull Racing, het team van Max Verstappen.

Een soort badmeester op een hoge stoel heet de bezoekers welkom in Zandvoort, en wijst ze nog even op de coronamaatregelen. "Er is hier geen corona, en dat willen we graag zo houden. Dus denk aan die anderhalve meter", roept de badmeester grappend door een megafoon.

Vanaf een hoge stoel wordt de mensenmassa in goede banen geleid. Vanaf een hoge stoel wordt de mensenmassa in goede banen geleid.

Op het stationsplein wordt ondertussen merchandise van Max Verstappen verkocht, kopjes koffie, blikjes bier. En – het blijft een kustplaats – ook de viskraam doet rond tien uur 's ochtends al goede zaken.

Zakgeld aanvullen

Langzaam trekt de meute richting het circuit, zo'n vijftien minuten lopen van het station. Bijna elke bewoner heeft zijn huis versierd met finishvlaggen of oranje posters, sommige inwoners pakken nog groter uit. In een voortuin staat een grote zelfgebouwde raceauto.

Een paar jonge buurtbewoners grijpen de kans om hun zakgeld dit weekend een beetje aan te vullen. Vanuit hun voortuin verkopen ze blikjes cola, croissantjes en bevroren flesjes water. Dan blijft het lekker lang koel.

Van grote drukte, zoals de afgelopen dagen af en toe ontstond, is op deze zondagochtend weinig te merken. Bij een loopbrug, die gisteren nog opstoppingen veroorzaakte, zit nu opnieuw zo'n badmeester in een hoge stoel. "Iedereen luistert goed, iedereen is aardig, mensen hebben er zin in!" zegt hij enthousiast.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Blinde bochten, hoogteverschillen: circuit Zandvoort is 'spectaculair in het kwadraat'

Eenmaal bij de ingang van het circuit komen de mensenstromen bij elkaar: de meute vanaf het station, maar ook de duizenden mensen die met de fiets of lopend naar Zandvoort zijn gekomen.

De Max-fans hebben er vertrouwen in. Verstappen mag vandaag vooraan starten, nadat hij gisteren in de kwalificatie de snelste tijd neerzette. Als de Nederlander wint, staat hij weer bovenaan in de tussenstand voor het wereldkampioenschap.

Zwaaien naar Alonso en Kubica

De meeste mensen lopen direct naar de poort, het circuit op. Maar sommigen blijven even wachten langs de toegangsweg naast de ingang. Als er een grote auto langskomt, wordt duidelijk waarom. Op de passagiersstoel zit Fernando Alonso, de beroemde coureur van team Alpine.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Snap je niks van Formule 1? Leer deze acht termen en geniet mee van de race

In de auto erachter wordt Robert Kubica naar het circuit gebracht. De Poolse coureur valt dit weekend in bij team Alfa Romeo, omdat Kimi Räikkönen door een positieve coronatest niet mee kan doen.

Het zijn niet de coureurs waarvan de fans vandaag gekomen zijn. Zelfs een Duitse fan met een enorme Ferrari-vlag zegt vandaag óók voor Max te zullen juichen. "Hij verdient het om te winnen."

Dan komt er een auto met een Red Bull-logo aanrijden. De toeschouwers veren op. Maar helaas: de passagiersstoel is leeg, Max Verstappen zullen ze straks op het circuit pas te zien krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Volg het laatste nieuws in ons liveblog:

Organisatie Grand Prix: 'Geschiedenis geschreven'

Bekijk ook: Deze 5 Formule 1-technieken zitten in jouw auto

Zelfs in een normale personenauto stikt het van de technologie die we te danken hebben aan de Formule 1.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore