'Het wordt zwemweer'

Woensdag volop zon en tot 28 graden, ook daarna blijft het warm

05 september 2021 11:09
Beeld © ANP

Dat we tot en met woensdag gebakken zitten qua zomers weer, was al bekend. Maar volgens de nieuwste berekeningen lijkt de warmte ook na woensdag aan te houden, zegt meteoroloog bij Buienradar Thomas Vermeulen. "We kunnen nu even inhalen wat we in juli en augustus hebben gemist."

Dit weekend hebben we al geluk met temperaturen van 20 tot 25 graden, zegt hij. En ook de komende dagen blijft het een graad of 24, hoewel we op maandag meer bewolking kunnen verwachten.

In de dagen die daarna volgen, kunnen we ons opblaaszwembadje uit de kast halen: op woensdag en donderdag is er een ultieme piek. "Dan doen we er echt een stapje bij en wordt het wel 28 graden in het zuiden. Heerlijk zwemweer. Dat is vrij hoog voor september, normaal gesproken is het de eerste 10 dagen gemiddeld 20 graden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zomerse dagen voor de deur met temperaturen tot 28 graden

Dat opblaaszwembadje kun je daarna wellicht weer in de kast zetten, tenzij je wilt dat het wordt gevuld met regenwater. Maar de temperaturen blijven wel hoog. 

"Het blijft een graad of 23/24. Het oosten van het land heeft daarvoor de beste papieren. En vrijdag zet die trend gewoon door. Wel met meer buien en mogelijk een klap onweer. Maar het blijft enkele graden boven de normale temperatuur."

En zo kan je herfstjas tot en met het weekend in de kast blijven hangen. "Zaterdag en zondag is het gemiddeld 23 graden. In het zuidoosten is het altijd iets warmer, nu wordt zo'n 25 graden verwacht."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ergernis over zwermen fruitvliegjes: maar wist je dat je ze gewoon opeet?

Dat het gemiddeld 4 graden warmer is dan normaal gesproken, is puur toeval, zegt Vermeulen. "Er is wat meer zuidwestenwind. Dat betekent automatisch aanvoer van warme lucht."

Het kan overigens veel gekker: op 15 september vorig jaar was het lokaal 35 graden. Of we dat dit jaar nog gaan meemaken, is niet te zeggen. 

Na volgend weekend

"Als ik nu kijk naar nieuwe berekeningen, houdt de warmte ook na het weekend aan", zegt Vermeulen. "Maar dat is heel onzeker. Er valt nog weinig over te zeggen."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore