Ga naar de inhoud
Vaccinatie of coronatest

Kabinet overweegt toegangsbewijzen voor horeca en bioscoop

Minister Hugo de Jonge Beeld © ANP

Mensen die straks naar een café of bioscoop willen, moeten bij de ingang mogelijk laten zien dat ze gevaccineerd zijn of dat ze een negatieve coronatest hebben. Dat zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zojuist na afloop van de ministerraad.

Het kabinet neemt daarover op 14 september een besluit. Eerst wacht het kabinet nog op advies van het Outbreak Management Team. De nieuwe maatregelen zullen vervolgens op 25 september ingaan. Daarbij kijkt het kabinet ook naar een eigen financiële bijdrage van de mensen die een test moeten doen.

Het kabinet kondigde eerder aan dat zo'n verplichting pas zou gaan gelden vanaf 75 bezoekers. Die grens wordt dus mogelijk losgelaten, meldt De Jonge.

'Ingewikkeld dilemma dit najaar'

Volgens de minister zorgt een groep van ongeveer 1,8 miljoen mensen die niet gevaccineerd zijn of geen immuniteit hebben opgebouwd na een infectie, voor 'een ingewikkeld dilemma in het najaar'.

De Jonge: 'Voorbereiden op breed invoeren van coronapas'

02:36
Mensen die straks naar een café, museum, bioscoop of terras willen, moeten bij de ingang mogelijk laten zien dat ze gevaccineerd zijn of dat ze een negatieve coronatest hebben. Dat zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zojuist.

Het kan zorgen voor duizenden nieuwe ziekenhuisopnames, zegt hij. "En de rek is er echt uit in de zorg." Tegelijkertijd is de rek in de samenleving om nog hele beperkende maatregelen opgelegd te krijgen er ook uit, stelt De Jonge. 

Druk op de zorg

Om druk op de zorg te voorkomen en de samenleving geen nieuwe beperkende maatregelen op te leggen, zal het coronatoegangsbewijs daarom belangrijker worden, aldus De Jonge.

"Een van de maatregelen die op tafel ligt is het breed toepassen van de coronatoegangsbewijzen. Waarbij een mogelijkheid zou kunnen zijn dat je breed de anderhalve meter loslaat, maar in de sport, horeca, evenementensector en kunst en cultuur die coronabewijzen toepast." 

Bekijk ook: zwanger, corona en op de ic: 'Ik was bang dat ik dood zou gaan'

02:26
Zwangere vrouwen die zich nog niet hebben laten vaccineren, moeten alsnog zo snel mogelijk een coronaprik halen. Die oproep deden artsen van drie grote academische ziekenhuizen in ons land vorige maand.
'Werkgevers
Lees ook:
'Werkgevers moeten vaccinatiebewijs kunnen controleren'