Kerstdorpen bouwen

Prachtig nazomerweer, maar hier zijn ze al bezig met de kerst

03 september 2021 16:59 Aangepast: 03 september 2021 18:52
De eerste kerstschappen worden gevuld bij de Intratuin

Een strakblauwe lucht, een lekker zonnetje en zomerse temperaturen: de meeste mensen zullen het aankomende nazomerweekend nog niet bepaald in de kerstsferen zijn. Maar in de tuincentra en supermarkten gaan ze alweer volop richting de decembermaand. Kerstfan Mike heeft zijn eerste kerstspullen al ingeslagen. "Het begon alweer te kriebelen."

Kerstlampjes bij de Action, pepernoten in de supermarkten en kerststallen bij het tuincentrum: als je niet zo veel met de zomer hebt, hoef je dit weekend niet weg te kwijnen. De voorspellingen zijn dat het heerlijk nazomerweer wordt, maar je kunt natuurlijk ook je huis al helemaal kerstklaar maken. 

In tuincentrum Eurofleur in Leusden staat als een van de eerste plekken in Nederland al een volledig kerstdorp opgebouwd. Ook zijn er al de nodige kerstspullen te koop. Maar volgens medewerker Ronald Hendriks is dat nog maar een fractie van wat er komen gaat. "Er staat nu zo'n 500 vierkante meter aan kerstspullen, dat wordt straks zo'n 5000."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zomerse dagen voor de deur met temperaturen tot 28 graden

Ook in de Intratuin worden de eerste kerstspullen al uitgestald, zegt Thijs Teeuwisen van Intratuin Hilversum. De kerstservetten en versieringen liggen in de schappen en vooral achter de schermen staat er een hele hoop klaar. "We zijn stellingen aan het neerzetten, muren aan het schilderen en over twee weken gaan we het kerstdorp bouwen. Het is heel intensief allemaal."

In beide tuincentra snappen ze dat veel klanten meer met de zomer bezig zijn, maar voor deze winkels is het de normaalste zaak van de wereld om eind van de zomer te beginnen met de voorbereidingen voor kerst. De meeste tuincentra en supermarkten beginnen daar in september mee, omdat logistiek te ingewikkeld is om het later pas te doen.

Kerstfan Mike is alweer helemaal klaar voor de decembermaand (links zijn kerstdorp van vorig jaar) Kerstfan Mike is alweer helemaal klaar voor de decembermaand (links zijn kerstdorp van vorig jaar)

Liggen pepernoten nou elk jaar vroeger in de winkel?

Naast het gekoelde bier en de kolen voor de barbecue liggen in sommige supermarkten al kruidnoten. Mensen hebben vaak het gevoel dat het elk jaar vroeger wordt, maar daar klopt niks van, zegt Oscar de Lange van de grootste pepernotenfabriek van Nederland Van Delft.

"Het pepernotenseizoen start altijd op 1 september, dat is week 35 of 36. Dan hebben alle supermarkten pepernoten in de winkel liggen", zegt hij. "Dat is altijd al zo geweest." Ook een woordvoerder van Bolletje zegt tegen RTL Nieuws dat kruidnoten elk jaar rond dezelfde datum in de winkel liggen: 1 september. 

Maar waar komt dan dat gevoel vandaan dat het elk jaar eerder is? Volgens de woordvoerder van Bolletje krijgen mensen vooral dat gevoel als het zomers weer is begin september. "Als het herfstachtig is eind augustus krijgen we er een stuk minder vragen over."

"We hebben klanten die door de winkel lopen en zeggen 'ah, leuk, de kerst komt eraan", zegt Teeuwisen van de Intratuin. Bij de Eurofleur in Leusden zijn de eerste fans zelfs al over de vloer geweest. "Er komen ook mensen van ver weg, die rijden er zomaar een uur voor", zegt Ronald Hendriks.

Een van die fans is Mike van Berne, die vanuit Den Bosch naar Leusden is gereisd om het kerstdisplay om de winkel te bekijken en natuurlijk alvast wat spullen voor zijn kerstdorp in te slaan. "Ik heb de rit er graag voor over", zegt Mike. Hij is naar eigen zeggen 'een echte liefhebber' van kerstdorpen en deelt al zijn bouwsels op social media.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groot-Brittannië is alvast gewaarschuwd: tekort aan kalkoenen met Kerstmis

De 18-jarige student besteedt zijn tijd graag aan het bouwen van dorpen, maar op zomerse dagen zoals aankomend weekend is hij ook wel buiten in de zon te vinden. Maar toen hij twee weken geleden door het tuincentrum liep en het eerste kerstdorp zag 'begon het wel weer te kriebelen', zegt hij. Mike heeft alweer wat spullen ingeslagen en heeft ook al een halloweendorp gebouwd.

Het kerstdorp van Mike in 2020 Het kerstdorp van Mike in 2020

Dure hobby

In oktober begint hij aan zijn kerstdorp en die tijd heeft hij nodig ook. "Vorig jaar begon ik ook in oktober en toen was ik drie dagen voor de kerst klaar." Het leuke is volgens hem dat je helemaal je eigen wereld kan bouwen. "Je zet zelf de scenes in elkaar met poppetjes, huisjes, lichtjes en alle bewegingen."

Hoeveel geld hij door de jaren aan zijn hobby heeft uitgegeven, weet hij niet precies. "Maar ik denk te veel", lacht hij. "Het is een dure hobby, maar je wil er gewoon echt wat van maken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore