Ga naar de inhoud
Operatie Alfa

'Godfather van Oss' hoort vandaag zijn straf, wie is deze Martien R.?

Een rechtbanktekening van Martien R. (2e van links) uit 2010. Beeld © ANP

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, horen Martien R. en veel van zijn familieleden vandaag dat ze voor jaren achter tralies verdwijnen. Wie is deze man, die tot de verbeelding sprekende bijnamen heeft als 'de godfather van Oss' en al meerdere keren in verband werd gebracht met moord maar daar nooit definitief voor werd veroordeeld?

Martien R., broers Toon, Tinus en Anjo, schoonzus Bea, zoon Anton, schoonzoon Bart en neef Toon: allemaal staan ze, samen met nog zeven verdachten, na jarenlang politieonderzoek voor de rechter. Justitie verdenkt hen van lidmaatschap van een criminele organisatie die handelde in wapens en drugs. Martien R. (50) was 'de onbetwiste leider'.

Broeinest van criminaliteit

De 'godfather van Oss' werd in 1970 geboren in het Osse woonwagenkamp Vorstengrafkamp. Dat kamp – dat in de jaren 90 werd ontmanteld – stond bekend als een broeinest van criminaliteit en ook de familie R. had naam op dat gebied. Zo was zijn neef Koos de rechterhand (ook wel 'luitenant') van de beruchte drugscrimineel Johan V., de Hakkelaar. 

R. zegt zijn geld te verdienen met de autohandel, maar justitie verdenkt hem ervan veel grotere inkomstenbronnen te hebben: die ziet hem als leider van een criminele organisatie die zich bezighoudt met cocaïnesmokkel, wapenhandel en de productie van synthetische drugs.

R. werd al eens veroordeeld voor de moord op Hans van Geenen, die in 2008 met machinegeweren werd beschoten op de snelweg A73 tussen Venlo en Nijmegen, vermoedelijk vanwege een conflict in de drugswereld. Hij kreeg 23 jaar cel, maar werd in 2012 door het gerechtshof vrijgesproken. 

Onvoldoende bewijs

In 2018 werd hij ervan verdacht de opdrachtgever te zijn geweest van een moordpoging op de weduwe van Van Geenen, Bianca van der H. Ook zij is geen onbekende in het wereldje: ze zat in de hennepteelt en is veroordeeld voor wapenbezit. Ze was een ex van Martien R. De zaak tegen hem werd geseponeerd omdat er onvoldoende bewijs was.

Ook werd hij al eens vrijgesproken van de smokkel van 300 kilo cocaïne uit Colombia en van het afpersen en bedreigen van een ondernemer. 

Zelf vertelde R. in 2019 aan het Brabants Dagblad dat hij ook nog in verband was gebracht met de moord op Peter Netten, eveneens iemand die veroordeeld was voor betrokkenheid bij de handel in hennep. R. ontkent iets met de moord te maken te hebben. Hij zegt het slachtoffer zelfs gereanimeerd te hebben. 

De politie begon in 2016 in het diepste geheim een groot onderzoek naar de criminele activiteiten van R.  Twee officieren en dertig politiemensen kregen de tijd die ze nodig hadden om genoeg belastend materiaal te verzamelen. Er werden onder meer beeld- en geluidsopnamen gemaakt in een schuur achter het huis van broer Toon, waar de verdachten volgens het OM hun plannen beraamden en andere criminelen ontmoetten.

Operatie Alfa

Op 13 november 2019 denkt justitie voldoende bewijs te hebben. 400 mensen – onder wie rechercheurs, mensen het van het OM, defensiespecialisten en medewerkers van de Belastingdienst – zijn betrokken bij Operatie Alfa, een grote inval op het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss. Martien R., zijn zoon Anton en broer Toon worden opgepakt.

In de drie dagen na de inval wordt een flinke som geld en een grote hoeveelheid wapens gevonden, waaronder kalasjnikovs, een stengun, vuurwapens en vuistvuurwapens. Ook worden honderden liters chemicaliën voor de productie van drugs, honderdduizenden pillen en zo'n honderd kilo MDMA-kristallen gevonden. Een deel van de wapens en drugs liggen in ondergrondse opslagplaatsen in een bosgebied vlak bij het kamp.

Ondergrondse
Lees ook:
Ondergrondse wapenopslag gevonden bij woonwagenkamp Oss

Een week later worden in een woonwagenkamp in Lith handgranaten en een wapen gevonden. Bekijk hier beelden van die inval:

Grote inval bij woonwagenkamp Lith

00:52
Een week na de inval op het woonwagenkamp in Oss, werd een inval gedaan in Lith.

In totaal worden vijftien mensen aangehouden, onder wie R. en zijn zes familieleden. Alle vijftien staan nu terecht. Volgens R. voeren politie en justitie een hetze tegen hem. "Ze zullen niet rusten voor ze me achter de tralies hebben", zei hij in 2016 in de rechtbank.

Dodenlijst

En ook in de criminele wereld heeft hij vijanden gemaakt. Hij zou op een dodenlijst staan, degene die hem – in zijn woorden – 'uit zijn schoenen schiet' zou 25.000 euro krijgen, zo vertelde hij in 2018 in een interview met het Brabants Dagblad. Volgens justitie wordt hij keer op keer niet veroordeeld omdat veel mensen bang zijn om tegen R. te getuigen.

Tegen R. is 16 jaar cel geëist, tegen de andere verdachten celstraffen tussen de 3 en 12 jaar. R. besloot al kort na de start het proces te boycotten, en droeg ook zijn advocaat op om niet meer naar de zittingen te komen, omdat hij er geen vertrouwen in zou hebben dat het proces eerlijk wordt gevoerd. Daarna besloten ook bijna alle andere verdachten en hun advocaten tot een boycot.

Bekijk ook: Voor de rechter: dit gebeurt er tijdens een strafzaak

06:22
Cassatie, seponeren, requisitoir, deze termen komen vaak voorbij als een strafzaak in het nieuws is, maar wat betekenen ze nou precies? In deze video leggen we uit hoe het strafrecht in Nederland werkt.