Ga naar de inhoud
'Kan verzonnen zijn'

Moordenaar Bekir E. getuigt tegen Jos B., maar is zo'n verklaring wat waard?

Jos B. zou in de gevangenistuin gepraat hebben met Bekir E. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie heeft een nieuwe getuige in de zaak over de dood van Nicky Verstappen. Maar die getuige is opvallend: moordenaar Bekir E., die zelf een lange straf uitzit. Zijn verklaring is 'nul komma nul waard', zegt een expert.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft Jos B. in de gevangenis in Vught meerdere gesprekken gevoerd met Bekir E., die zelf vastzit vanwege de moord op de 16-jarige Humeyra in 2018. Vandaag is er een zitting in Den Bosch voor het hoger beroep van Jos B.

Belastende verklaring

Het OM zegt dat Jos B. in de tuin van de gevangenis belastend zou hebben verklaard tegen Bekir E.

B. zou E. hebben verteld dat hij Nicky had meegenomen uit het tentenkamp en zijn hand 20 tot 30 seconden over de mond van Nicky had gelegd. Nicky zou daaraan zijn overleden. 

Jos B. noemt de verklaring van Bekir E. 'een groot duimzuigverhaal'.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe verklaring over Jos B. kwam van moordenaar 16-jarige Humeyra

Het is opvallend dat juist Bekir E. nu als belastende getuige optreedt. Volgens psychiatrisch onderzoek heeft E. namelijk een 'ernstige persoonlijkheidsstoornis met antisociale en narcistische trekken'. Bovendien heeft E. 'geen boodschap aan de wet' en hij 'voldoet aan de criteria voor psychopathie'.

Aanzien winnen

Daardoor is het de vraag hoe betrouwbaar E. is als getuige. Volgens rechtspsycholoog Robert Horselenberg is zijn verklaring zelfs 'nul komma nul' waard: "Het kan zomaar zijn dat Bekir E. dit verzint. Bekir kan hier aanzien mee winnen, omdat hij dan zou hebben meegeholpen in de zaak van een mogelijke kindermoordenaar."

Het lijkt Horselenberg bovendien sterk dat B. zomaar uit de school zou klappen tegen Bekir E. "Jos B. heeft maanden in zijn eentje in de natuur verstopt gezeten. Dat is niet het type dat zomaar iets tegen een vreemde zegt."

Criminoloog Jasper van der Kemp is minder stellig: "Het zou opvallend zijn als Jos B. in de gevangenis ineens wel met een verklaring komt. Maar zolang we niet weten wat die verklaring is, is het lastig er meer over te zeggen. Het zou kunnen, want ze zitten bij elkaar in de gevangenis."

Onzin

Dat het OM de verklaring van Bekir E. wil gebruiken in de rechtbank, zegt volgens Horselenberg weinig over de betrouwbaarheid. "Het OM neemt wel vaker onzin serieus. Ik sluit niet uit dat dit een opzetje was van het OM, dat ze via Bekir proberen Jos B. uit de tent te lokken."

Praten
Lees ook:
Praten in de gevangenis: wat betekent dat voor de strafzaak?

Van der Kemp: "Bekir E. staat bekend als manipulatief. Het zou kunnen dat hij juist daardoor iets uit Jos B. heeft gekregen. Maar E. heeft ook de schijn tegen. Hoe eerlijk is hij in zijn verklaring? En is hij voor het OM dan wel een handig persoon om in te zetten?"

Jokkebrok

Zelf ontkent Jos B. stellig dat hij met Bekir E. over de zaak heeft gepraat. Gerald Roethof, de advocaat van Jos B., noemde E. vandaag in het Gerechtshof een 'jokkebrok'.

Ook het OM erkent dat E. regelmatig als fantast is neergezet: "Dat laat onverlet dat iemand die vaak liegt, op enig moment de waarheid kan spreken. Het is de kunst voor ons om te kijken: is dat moment hier aanwezig?" Het OM doet daarom onderzoek naar de betrouwbaarheid van de getuigenverklaring.

In november vorig jaar werd Jos B. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12,5 jaar voor de dood van Nicky Verstappen. Dat is in deze video terug te zien:

Jos B. veroordeeld: 'Zonder jou had Nicky nog geleefd'

03:57
Video uit november 2020. Jos B. werd schuldig bevonden aan het doden en misbruiken van de 11-jarige Nicky Verstappen.