Nieuwe cijfers RIVM

Urgenda-doel vermindering broeikasgassen per toeval tóch gehaald

03 september 2021 10:25 Aangepast: 03 september 2021 11:34
De Hemwegcentrale in Amsterdam werd eind 2019 gesloten. Beeld © ANP

In 2020 was de uitstoot van broeikasgassen 25,4 procent lager dan in 1990. Daarmee voldoet Nederland toch aan de doelstelling uit de rechtszaak van milieuorganisatie Urgenda. De daling komt vooral door een aantal toevalligheden.

Die milieuorganisatie dwong bij de rechter af dat Nederland in 2020 een kwart minder broeikasgassen moest uitstoten dan in 1990. Volgens de eerste berekeningen haalde Nederland dat niet, en was de vermindering 24,5 procent.

Uit nieuwe cijfers, die het RIVM en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag publiceren, blijkt het doel toch gehaald. Wel gaat het nog steeds om voorlopige cijfers, die in de toekomst opnieuw kunnen worden bijgesteld.

Toeval

Een belangrijke oorzaak van de daling is de sluiting van de Hemwegcentrale, een grote energiecentrale in Amsterdam. Maar voor een groot deel is de daling te danken aan toeval, zegt Margreet van Zanten, hoofd emissieregistratie bij het RIVM.

"De centrale op de Maasvlakte in Rotterdam kampte vorig jaar met meerdere storingen, waardoor hij een groot deel van 2020 heeft platgelegen", zegt Van Zanten. Daarnaast waren de kolenprijzen vorig jaar relatief hoog, wat elektriciteit winnen uit kolen onaantrekkelijk maakte.

"Dit zijn dus, behalve het sluiten van de Hemwegcentrale, geen directe gevolgen van politieke besluiten", aldus Van Zanten

Minder verkeer door corona

Een andere oorzaak van de daling van de uitstoot was de afgenomen verkeersdrukte door de coronacrisis. Bovendien mag er sinds maart 2020 nog maar 100 kilometer per uur worden gereden. Het precieze onderscheid in het effect van deze twee factoren is volgens het RIVM niet goed te maken.

Alleen de uitstoot van ammoniak daalt, bezien over een aantal jaren, niet. De landbouwsector is verreweg de grootste uitstoter van deze chemische verbinding. Ammoniak komt vrij bij de verdamping van mest. In ammoniak zit stikstof. Te veel neerslag van stikstof is slecht voor het milieu.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klimaatrapport: wereld onomkeerbaar veranderd, maar actie is nog mogelijk

Volgens Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, gaat het toch niet de goede kant op met de uitstoot van broeikasgassen. Dat zegt ze tegen RTL Z.

"Het waren eigenlijk incidenten waardoor de uitstoot een flinke dip heeft gemaakt", zegt Minnesma. "Maar alles wat vorig jaar uit stond, gaat nu weer aan. Ik ben niet heel blij met deze cijfers, want er is geen structureel beleid om de uitstoot te verminderen. Dit was gewoon mazzel."

Bekijk ook: Vervuilen wordt voor grote bedrijven steeds duurder

De vervuiler moet betalen, zo is de wens. En dat gebeurt ook steeds vaker, via het Europees emissiehandelssysteem van CO2. Hoe werkt dat precies?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore