Dood van Nicky Verstappen

Nieuwe verklaring over Jos B. kwam van moordenaar 16-jarige Humeyra

03 september 2021 09:40 Aangepast: 03 september 2021 12:52
Jos B. is veroordeeld voor de dood van Nicky Verstappen in 1998. Beeld © Petra Urban

De nieuwe belastende getuige tegen Jos B., die veroordeeld is voor de dood van Nicky Verstappen, blijkt Bekir E. te zijn. Bekir E. is de man die in Rotterdam de 16-jarige Humeyra doodschoot.

Jos B. zou in de gevangenis van Vught gepraat hebben met een medegevangene, waarin hij vertelde over 'de strafbare feiten waarvan de verdachte wordt verdacht'. Dat meldde het OM vorige maand. Die medegevangene vertelde daar vervolgens over aan de politie.

Nu blijkt dat de medegevangene Bekir E. is, de man die in 2018 in Rotterdam de 16-jarige Humeyra vermoordde. E. werd eerder dit jaar in hoger beroep veroordeeld tot 20 jaar cel en tbs voor die moord.

Meerdere gesprekken

Advocaat-generaal Sta vertelt namens het Openbaar Ministerie over de getuigenverklaring van Bekir E.: E. zat op dezelfde afdeling in de gevangenis van Vught als Jos B. Ze hadden meerdere gesprekken samen.

In de tuin van de gevangenis zou Jos B. tegen Bekir E. iets hebben verteld, dat belastend zou zijn voor hemzelf. Dat heeft E. volgens het OM verklaard. Het OM meldt tot nu toe niet wat Jos B. exact gezegd zou hebben.

Zelf ontkent Jos B. dat hij 'met wie dan ook inhoudelijk over de hoofdzaak te hebben gesproken, ook niet met de getuige'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees terug:

Moordenaar Bekir E. getuigt tegen Jos B., maar is zo'n verklaring wat waard?

B. heeft altijd ontkend dat hij iets te maken heeft met de dood van de Limburgse jongen. De 11-jarige Nicky uit Heibloem verdween in 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide. Zijn lichaam werd een dag later in de buurt van het kamp gevonden.

Jarenlang bleef onduidelijk wat er was gebeurd, tot verdachte Jos B. in de zomer van 2018 werd aangehouden, na een DNA-match. De Limburger werd november vorig jaar veroordeeld tot 12,5 jaar cel.

Persoonlijkheidsstoornis

Het is opvallend dat juist Bekir E. nu als belastende getuige tegen B. optreedt. Bij zijn eigen veroordeling werd veel aandacht besteed aan zijn psychische problemen. Volgens het vonnis heeft E. een 'ernstige persoonlijkheidsstoornis met antisociale en narcistische trekken'. Hij heeft volgens psychiatrisch onderzoek bovendien 'geen boodschap aan de wet' en 'voldoet aan de criteria voor psychopathie'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Praten in de gevangenis: wat betekent dat voor de strafzaak?

Bij het Gerechtshof in Den Bosch wordt momenteel een inleidende zitting gehouden in het hoger beroep van Jos B. De ouders van Nicky Verstappen worden daarbij bijgestaan door Royce de Vries, de zoon van misdaadjournalist Peter R. de Vries.

Peter R. steunde de familie tijdens het onderzoek naar de dood van Nicky en de rechtszaak tegen Jos B. In het Hof werd vandaag kort stilgestaan bij de moordaanslag op De Vries: "Het Hof is geschokt door de aanslag in juli op Peter de Vries en zijn overlijden daarna." Het Hof wenste de familie Verstappen en Royce de Vries veel sterkte toe.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore