Geen luxe

Alexia zal in Wales geen prinses zijn, zegt oud-leerling Laurine (20)

03 september 2021 08:44 Aangepast: 03 september 2021 09:16
Beeld © Beeld © Eigen foto / Koninklijk Huis

Prinses Alexia (15) vervolgt haar middelbare schooltijd aan het UWC Atlantic College in Wales. De 20-jarige Laurine, die zelf op die school heeft gezeten, is ervan overtuigd: "Ze gaat een fantastische tijd tegemoet, waarin ze snel volwassen wordt."

Alexia is deze week vertrokken voor een nieuw hoofdstuk in haar leven. Ze heeft voor de zomer de vierde klas van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag afgerond, en zal nu de vijfde en zesde klas op deze internationale school gaan beleven. Net als haar vader begin jaren 80, en vele andere Nederlanders.

Witte school

Laurine Wallart uit Amsterdam kan erover meepraten. Ook zij ging ervoor. Ze zat naar eigen zeggen op een overwegend witte school in Oud-Zuid. "Ik miste uitdaging en was op zoek naar meer. Ook wilde ik meer leren over problemen die er in de wereld speelden."

Op 15-jarige leeftijd begon ze zich te verdiepen in het UWC, waarover ze via kennissen 'fantastische verhalen' had gehoord. "Ik besloot me in te schrijven."

Laurine (links) weet dat Alexia de tijd van haar leven zal hebben. Laurine (links) weet dat Alexia de tijd van haar leven zal hebben.

Een pittige aanmeldingsprocedure volgde. Laurine moest essays schrijven, en werd in een gesprek doorgezaagd over haar situatie en ambities. Ook moest ze laten zien hoe je in een groep functioneert. "Er wordt ook echt met een kinderpsycholoog bekeken of je volwassen genoeg bent. Of je twee jaar lang van huis kunt zijn, geen heimwee krijgt."

Wie drie zware rondes doorkomt, mag naar een UWC-school. Veel mensen vallen af, want de plekken zijn beperkt. "Het kost heel veel tijd, je moet écht gemotiveerd zijn en laten zien dat je maatschappelijk betrokken bent."

Steun van ouders

Nóg een dingetje: je ouders moeten erachter staan. Want ja, het is nogal wat als je als 16-jarige in een ander land gaat wonen. "Mijn ouders moesten er goed over nadenken, maar stemden er uiteindelijk mee in."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prinses Alexia vervolgt na de zomer haar middelbare schooltijd in Wales

Het UWC: wat is dat voor school?

UWC (United World College) is een wereldwijde onderwijsbeweging die als doel heeft om mensen, landen en culturen samen te brengen voor een vreedzame en duurzame wereld. Er zijn 18 van dit soort scholen wereldwijd, die leerlingen van 150 verschillende nationaliteiten de kans geven om 5 en 6 vwo te doen.

Rijk hoef je niet te zijn om naar zo'n school te kunnen gaan. Ouders die het schoolgeld niet zouden kunnen betalen, krijgen een gehele of gedeeltelijke beurs. Voorwaarde is wel dat je een goed cijfergemiddelde hebt. "Wie van de havo komt, moet gemiddeld boven de 7 hebben gescoord. Vwo'ers moeten gemiddelde een 6,5 hebben. Verder heeft iedereen met de juiste motivatie een gelijke kans om naar zo'n school te kunnen", zegt Marije Adriaansens van UWC Nederland.

In een selectieprocedure, die bestaat uit drie rondes, wordt gekeken naar de gedrevenheid en betrokkenheid van kandidaat-leerlingen. "Ook wordt er met experts bekeken of je op deze jonge leeftijd in staat bent om op een campus te gaan wonen, zonder ouders", zegt Adriaansens. "Je hebt te maken met minderjarige leerlingen. De school neemt de zorg over van de ouders, vertrouwen is daarbij essentieel."

Leerlingen kiezen in principe zes vakken; drie op hoog niveau en drie op standaardniveau. Alexia is volgens Adriaansens een gewone leerling, 'net als alle anderen'. Ze gaat deel uitmaken van een groep van 360 internationale leerlingen.

Prettige bijeenkomst is dat Wales relatief dichtbij is. "Als je uit Thailand komt, en de dure tickets niet kunt betalen, dan ga je in de kerstvakantie niet eventjes naar je familie terug."

Laurine kent genoeg leerlingen die de school zelf nooit zouden kunnen betalen. "Die hebben een beurs gekregen."

Het UWC in Wales. Het UWC in Wales.

Het moment was gekomen: Laurine pakte in 2017 haar koffers en ging naar Wales. Om les te krijgen in een kasteel. Koning Willem-Alexander ging er in 1983 heen, zijn dochter gaat erheen, evenals de 15-jarige Spaanse kroonprinses Leonor.

Dan ontstaat bij veel mensen het beeld van een elitair gebeuren. "Het ziet er luxe uit, het kasteel is ook indrukwekkend. Je hebt daar lessen en je eet er, het is het centrum van de campus. Maar verder is het niet zo luxe als je denkt", lacht Laurine.

Geen luxe leventje

Je leeft op loopafstand daarvan, in studentenhuizen. Ook Alexia komt daar te wonen. "Je hebt 15 wasmachines die je met honderden leerlingen moet delen. Gedeelde douches en keukens."

Hoe de nieuwe school van Alexia eruit ziet, zie je in dit filmpje:

Alexia mag in Nederland een prinses zijn, in Wales is ze straks gewoon een leerling. Met 40 anderen komt ze in een gebouw te wonen. Laurine: "Al die verschillende culturen zitten dicht op elkaar. Allemaal pubers, met allemaal hun eigen onzekerheden. Ik zat met drie meisjes op één kamer. Het was erg bijzonder, je leert elkaar zo goed kennen."

Het kan soms erg pittig zijn, zegt Laurine. "Je zit niet in de makkelijkste leeftijd, je moet veel dingen zelf uitzoeken. Er staan geen ouders naast je die controleren of je je huiswerk hebt gedaan. Je voedt in wezen elkaar op. Toch heb ik het als superfijn ervaren."

Houseparent

Wel is er een 'houseparent' in de buurt, iemand die toezicht houdt op de tieners. "Ze controleerde of we op tijd thuis waren. Doordeweeks moest je om 22.15 uur binnen zijn, en in het weekend een uurtje later. Maar ze hielp ons ook met persoonlijke problemen, als je bijvoorbeeld last hebt van heimwee."

Laurine zat zelf een jaar lang met de Belgische prinses Elisabeth op school. "Die viel niet op hoor, ze liep gewoon rond in haar spijkerbroek, nam gewoon in haar eentje de bus. Ze was een normaal meisje dat meeging in de flow van de school. Niemand was ermee bezig dat ze een prinses was."

Laurine leerde mensen kennen uit de hele wereld. Laurine leerde mensen kennen uit de hele wereld.

Laurine kijkt met veel plezier terug op haar tijd in Wales. "Je leert zoveel van de mensen om je heen."

Als voorbeeld noemt ze de lessen over wereldpolitiek. "Het ging dan over het conflict in het Midden-Oosten, en dan zit je met een Israëliër en een Palestijn in de klas en hoor je beide kanten van het verhaal. Die verschillende perspectieven, dat daagt je echt uit om anders te denken."

Afkicken

Na twee jaar kwam er een einde aan het avontuur in Wales. Iedereen vloog weer uit. "Je moet ongelooflijk afkicken, omdat je je beste vrienden opeens niet meer ziet. Ze noemen het ook wel het zwarte UWC-gat. Maar je hebt vriendschappen gesloten voor het leven."

Zelf gaat Laurine na een schoolloze periode ook weer studeren: het wordt Maastricht, of Wageningen. Ze weet zeker dat Alexia het naar haar zin gaat hebben. "Ze gaat echt leren hoe de wereld in elkaar zit. Ik zou het iedereen aanraden."

Op 30 augustus vertrok prinses Alexia naar Wales. Op 30 augustus vertrok prinses Alexia naar Wales.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore