'Pappen en nathouden'

'Geduld provincies met kabinetsformatie raakt op'

03 september 2021 05:01
Informateur Mariette Hamer geeft een toelichting op haar eindverslag. Beeld © ANP

De politieke partijen in Den Haag moeten vaart zetten achter de kabinetsformatie. Die oproep doen de commissarissen van de Koning als reactie op de stroeve en langdurige onderhandelingen, waardoor belangrijke dossiers momenteel stilliggen.

"We kunnen niet langer pappen en nathouden", zegt Jaap Smit, commissaris van de koning in Zuid-Holland en voorzitter van het Interprovinciaal Overleg (IPO) namens de andere commissarissen in het AD. "Er ligt een aantal grote fundamentele vraagstukken waarvoor een missionair kabinet nodig is dat ferme besluiten neemt."

Stikstofregels

Onder meer over de nieuwe stikstofregels wordt momenteel geen besluit genomen. Dat is wel nodig wil de bouw van nieuwe huizen de komende jaren worden uitgebreid, zoals veel politieke partijen willen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Informateur Hamer zwaar teleurgesteld, adviseert minderheidskabinet

Het lukte informateur Mariëtte Hamer niet om een meerderheidskabinet te vormen, zo werd gisteren bekend. Hamer noemde dat 'zeer onbevredigend en op de inhoud onnodig'. Ze adviseert haar opvolger, waarschijnlijk Johan Remkes, om te kijken naar de mogelijkheden van een minderheidsformatie.

'Eindeloos gekwartet'

Volgens Hamer hebben de partijen zich bij hun weigering gesprekken over de inhoud te beginnen zich laten leiden door beeldvorming, angst voor het ondersneeuwen van de eigen visie en vrees voor gebrek aan draagvlak binnen de eigen partij. 

CDA'er Smit ziet dat er 'eindeloos gekwartet' wordt in Den Haag. Volgens hem groeit de onvrede in de provincies. "Ik ben inmiddels niet meer geïnteresseerd in de vraag wie met wie wil gaan regeren, als er maar een stevig kabinet komt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VVD en CDA willen niet formeren met PvdA en GroenLinks

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore