Ga naar de inhoud
24-jarige Amsterdammer

Man opgepakt voor explosie bij woning doelwit 'vergisontvoering'

De woning in Alblasserdam waar de explosie plaatsvond. Beeld © ANP

De politie heeft gistermiddag een nieuwe verdachte aangehouden voor de reeks geweldsincidenten in de Zuid-Hollandse plaatsen Zwijndrecht, Alblasserdam en Hendrik-Ido-Ambacht. Het gaat om een 24-jarige man uit Amsterdam.

Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de explosie van afgelopen weekend bij een woning in Alblasserdam en bij het plaatsen van een explosief bij een andere woning in hetzelfde dorp. Beide woningen zijn vorige maand afgesloten in verband met de 'vergisontvoering' van een 56-jarige man uit Hoofddorp. Een van de woningen was van het eigenlijke doelwit van de ontvoering. 

Onderschepping cocaïne

De arrestatie vond rond 16.00 uur plaats op het Delflandplein in Amsterdam Nieuw-West. De auto van de verdachte is in beslag genomen en zijn woning is doorzocht.

De recente geweldsincidenten hebben vermoedelijk te maken met een partij cocaïne die op 28 juli is onderschept in de haven van Antwerpen. De politie hield eerder deze week een 43-jarige vrouw aan. Zij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij het versturen van dreigbrieven.

Explosie
Lees ook:
Explosie bij huis van eigenlijke doelwit 'vergisontvoering'

Een aantal woningen is afgesloten op last van de burgemeesters, onder meer in Hendrik-Ido-Ambacht, waar afgelopen zaterdag een woning aan de Tromplaan werd beschoten. De politie vond in de omgeving een vuurwapen en constateerde dat een ruit was ingeslagen.

Auto tegen gevel

Bij een bedrijfspand aan de Edisonweg in Alblasserdam werd in de nacht van zaterdag op zondag brand gesticht. Op 14 augustus reed een auto tegen de gevel aan van een bedrijfspand in Zwijndrecht, waarna een brand een groot deel van het gebouw aan de Kreekweg in de as legde.

De gemeenten hebben zichtbare en niet zichtbare veiligheidsmaatregelen genomen. Zo zijn op verschillende locaties mobiele beveiligingscamera's geplaatst. Bij sommige panden, waaronder het pand aan de Edisonweg, zijn roadblocks geplaatst.

Vergisontvoering
Lees ook:
Vergisontvoering na drugsvondst? 'Er moet iemand boeten'

Hoe zat het ook weer met de 'vergisontvoering'?

Bij de 'vergisontvoering' werd vorige maand per ongeluk een onschuldige 56-jarige Hoofddorper ontvoerd in het Noord-Hollandse Cruquius. Er zou een verband zijn met de onderschepping van de partij cocaïne in de haven van Antwerpen. 

Het eigenlijke doelwit in de zaak meldde zich eerder deze maand bij de politie. De man die daadwerkelijk ontvoerd werd, stond op 11 augustus ineens voor de deur bij Priscilla in Delft. Zij deed eerder haar verhaal: 

Ontvoerde man stond voor deur Priscilla: 'Hij riep: help me ik ben ontvoerd'

01:19
"Er stond een man met ducttape om zijn hoofd en handen."