Ga naar de inhoud
Concept regeerakkoord

VVD en D66: gratis kinderopvang en leerplicht al vanaf 4 jaar

Beeld ter illustratie Beeld © ANP

Alle kinderen vanaf 4 jaar verplicht naar school, in plaats van, zoals nu, vanaf 5 jaar. En (bijna) gratis kinderopvang. Dat staat in de aanzet voor een regeerakkoord dat VVD-leider Mark Rutte en Sigrid Kaag van D66 afgelopen zomer samen hebben geschreven.

Verder willen VVD en D66 een ambitieuzer klimaatbeleid, extra geld naar bestrijding van criminaliteit en meer geld naar onderwijs.

Nadat gesprekken over de vorming van een nieuw kabinet voor de zomervakantie vastgelopen waren, schreven Rutte en Kaag samen een document dat het uitgangspunt zou zijn voor onderhandelingen na de zomer.

Informateur
Lees ook:
Informateur Hamer zwaar teleurgesteld, adviseert minderheidskabinet

Partijen die zich voldoende zouden kunnen vinden in de plannen van Rutte en Kaag zouden mee kunnen onderhandelen over een definitief regeerakkoord. Het stuk van Rutte en Kaag is vanmiddag samen met het eindverslag van informateur Hamer naar de Tweede Kamer gestuurd.

Aanpak haat

Andere opvallende punten uit het stuk: beide liberale partijen willen een hardere aanpak van haatpredikers, extreemrechtse groepen en antisemitisme.

En ze benadrukken het belang van integratie: "Succesvolle integratie is van essentieel belang voor zowel mensen zelf als voor de Nederlandse samenleving en we zien dit als wederkerig."

Meerderheid
Lees ook:
Meerderheid Nederlanders wil hardere aanpak klimaatprobleem door kabinet

Met betrekking tot het klimaatbeleid schrijven VVD en D66 dat ze de klimaatdoelen voor 2030 willen 'verhogen'. En daarna sluiten ze aan bij de Europese ambitie van 55 procent minder CO2-uitstoot. Vooral de industrie zal voor die vermindering moeten zorgen.

Werken belonen

Over werk en inkomen zijn beide partijen het eens. Werken moet 'lonender' worden gemaakt. Mensen die een baan hebben moeten minder belasting gaan betalen, maar ook het inkomen van mensen die weinig verdienen moet stijgen. En het minimumloon zal stijgen 'op een manier waardoor werken aantrekkelijker wordt'.

Opvallend is dat VVD en D66 vaststellen dat de 'grote vraagstukken en transities waar ons land voor staat', om een krachtige politiek vragen. Dat kun je uitleggen als een pleidooi voor een kabinet met een ruime meerderheid in de Kamer.

Tegelijkertijd bleek dinsdag dat de VVD kabinetsdeelname van PvdA en GroenLinks uitsluit. D66 sluit de ChristenUnie uit. De vorming van een meerderheidskabinet is daardoor feitelijk onmogelijk geworden.

VVD
Lees ook:
VVD en CDA willen niet formeren met PvdA en GroenLinks
Bron: RTL Nieuws