Boostervaccin

Derde prik 'niet dringend noodzakelijk', zegt de EMA

02 september 2021 11:43 Aangepast: 02 september 2021 11:57
Een jongere krijgt een coronaprik op Terschelling. Beeld © ANP / Jaap Schaaf

Het is niet dringend noodzakelijk om volledig gevaccineerden een extra vaccinatie te geven. Dat zegt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Zo'n booster is voor gezonde mensen niet nodig.

Extra doses moeten al wel worden overwogen voor mensen met een ernstig verzwakt immuunsysteem. Het EMA baseert zich op een technisch rapport dat is uitgebracht door het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).

73 procent is volledig gevaccineerd

Van iedereen boven de 12 jaar heeft in Nederland 83 procent een eerste vaccinatie ontvangen, 73 procent is volledig gevaccineerd. 

Alle goedgekeurde vaccins beschermen op dit moment heel goed tegen ernstige ziekte, opname en overlijden door corona, zegt EMA opnieuw. Maar ongeveer een op de drie volwassenen in Europa is nog niet volledig gevaccineerd, waarschuwt de organisatie.

Hygiëneregels

De prioriteit zou daarom beter kunnen uitgaan naar het compleet vaccineren van iedereen, stelt EMA. Intussen blijft het volgens het agentschap van cruciaal belang om afstand, hygiëneregels en gezichtsmaskers waar nodig te blijven toepassen, vooral op plekken waar mensen meer risico lopen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ewout is niet gevaccineerd, LeasePlan wil 'm daarom niet op kantoor: 'Ik schrik ervan'

Uit sommige onderzoeken blijkt dat een extra vaccindosis de immuunrespons kan verbeteren bij bijvoorbeeld ontvangers van orgaantransplantaties. Ook kan worden overwogen om uit voorzorg een extra dosis toe te dienen aan oudere kwetsbare personen, vooral mensen in instellingen voor langdurige zorg.

Het EMA beoordeelt de gegevens over aanvullende doses nog verder. Intussen kunnen de lidstaten wel voorbereidingen treffen voor het toedienen van boosters.

Zie ook: traag vaccineren elders kan ook in het Westen probleem worden

In sommige landen is zelfs nog niet eens een vaccin geleverd. Dat kan grote gevolgen hebben voor de rest van de wereld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore