Ga naar de inhoud
Ook Nederlandse foto in de finale

Dit zijn de grappigste foto's van wilde dieren en de verhalen erachter

Drie finalisten van de Comedy Wildlife Photo award 2021 Beeld © Andrew Mayes/Axel Bocker/Aditya Kshirsagar/Comedywildlifephoto.com

Uit maar liefst 7000 inzendingen heeft de jury van de Comedy Wildlife Photo-award ook dit jaar weer een selectie gemaakt van de grappigste wilde dieren die op de foto zijn gezet. De jury heeft een shortlist gemaakt van 42 foto's, waaronder een uit Nederland.

Mr. Giggles, Groot-Brittannië

"Ik lag urenlang stil te wachten op een rots, geduldig, tot een zeehond bij me in de buurt kwam," schrijft de fotograaf erbij. "Dit jong kwam rusten aan land. Zo af en toe begon het te gapen. Zo leek het net of hij aan het giechelen was. Het is zo menselijk."

De tenor (Saoedi-Arabië)

"Voor de ogen van de camera, waande deze baviaan zich op een podium, klaar om het publiek te pleasen en een tenorsolo te beginnen," zegt de Franse fotograaf Clemence Guinard. Hij maakte de foto in de bergen van Saoedi-Arabië. "Hij zit er sierlijk bij en op zijn ogen lijkt wel wat make-up te zitten."

Laten we dansen (Rusland)

Twee berenjongen zijn aan het dansen, ze vieren dat ze met succes een beekje zijn overgestoken op het schiereiland Kamtsjatka in Oost-Rusland.

Lachende spitskopslang (India)

Spitskopslangen zijn geen zeldzaamheid in de West-Ghats, een bergketen in India, vertelt de fotograaf erbij. "Als je dichterbij komt doen ze hun mond wijd open. Niet iets om bang voor te zijn, deze mooie slangen zijn ongevaarlijk. Ik was blij om hem zo vrolijk te zien. Het lijkt wel of hij teruglacht naar mij."

Ochtendhumeur (Zuid-Afrika)

"Ik maakte deze foto van een tweekleurige glansspreeuw in natuurreservaat Rietvlei in Zuid-Afrika," zegt de Britse fotograaf Andrew Mayes. "De vogel was met een groepje neergestreken in een boom. Hij toont perfect hoe ik me vaak voel op de maandagochtend."

Pluis (Nederland)

Wild konikpaard uit Nederland

Fotograaf Edwin Smits uit Nijmegen kreeg vorige week te horen dat hij was doorgedrongen tot de finale. "Ik was toen bij mijn moeder, en ja, we hebben erop geproost," vertelt hij.

Hij maakte deze foto in de Ooijpolder, waar een groep Konikpaarden graast. Het was geen lucky shot. "Zo werkt het niet. Het kost tijd. De baas van de groep, een zwarte hengst, bepaalde of ik welkom was. Als ik aan kwam lopen, dan was het afwachten. Ik ben in totaal misschien wel honderd keer geweest, over een periode van drie jaar."

Smits is van beroep theatertechnicus, zwaar werk dat hij niet tot zijn pensioen kan doen. Daarom begon hij met fotograferen. De paarden waren een goede manier om het vak te leren. "Het statief, camera en losse flits, ik was soms al mijn spullen aan het verdedigen, maar met de tijd heb ik een band met ze opgebouwd."

"Wat we zien op de foto? Iemand zei: het lijkt wel een handpop van een lama die een paard nadoet."

Bewijs tonen

De bewuste foto maakte hij op een zaterdag om half drie. "Het was stervenskoud," herinnert hij zich nog. "Het niveau is hoog, dus ik was helemaal verbaasd dat de jury mijn foto geselecteerd had."

Smits moest aan de organisatie bewijzen dat de foto echt van zijn hand komt. Daarom moest hij ook foto's insturen die er vlak voor en na zijn gemaakt. Overigens dingen alleen foto's van wilde dieren mee naar een prijs. Plaatjes van boerderijdieren, of dieren in gevangenschap zijn niet toegestaan.

Hij denkt niet dat hij gaat winnen. "Er zitten andere foto's tussen die serieus heel grappig zijn. Ik doe ook nog mee in een andere categorie, een reeks van vier foto's, daar maak ik denk ik wel een goede kans."

Don't worry, be happy! (Duitsland)

"Een libelle op een bloem, vroeg in de morgen. Hij kijkt in mijn camera, en hij lijkt te lachen," schrijft de Duitse fotograaf erbij. "Door corona was het afgelopen jaar zwaar voor iedereen, maar als je naar buiten gaat en de schoonheid van de natuur tot je laat doordringen, voelen de problemen, in mijn geval, minder groot. Als ik een slechte dag heb, dan pak ik deze foto erbij."

De zomer is voorbij (Groot-Britannië)

Ik denk dat de zomer voorbij is, zo heet deze foto. Hij is gemaakt in Schotland. "Ik was foto's van duiven aan het maken, toen dit blad in het gezicht van deze duif belandde," aldus de maker.

Fluisterspel (Duitsland)

Deze kleine wasberen vertellen geheimen aan elkaar door. De naam van de foto heet fluisterspel. Een kinderspel, waarbij je een verhaal in de oren gefluisterd krijgt, en vervolgens weer doorgeeft.

Uiteindelijke winnaar

Tot 10 oktober kan er gestemd worden op de foto's en de uiteindelijke winnaar wordt op 21 oktober bekendgemaakt. De andere genomineerden vind je hier ook. Zo maakt ook een andere Nederlandse fotograaf nog kans op de winst. Hij maakte een foto in Oeganda.

Aapje op de rug van een giraf (Oeganda)