Hij schrok vanochtend vroeg wakker van gekraak en een 'brekend geluid', gevolgd door een hele harde knal. Toen Shiva Kerdel vanuit zijn appartementje in Oudenbosch naar buiten keek, bleek zijn balkon volledig ingestort. "Ik keek naar rechts en daar zag ik niks. En dat was gek, want daar hoort normaal gesproken mijn balkon te zijn."
In Oudenbosch in Noord-Brabant zijn vanochtend rond 5.30 uur twee balkons ingestort van een appartementencomplex. Het gaat om twee balkons onder elkaar. Het bovenste balkon is losgeraakt en naar beneden gestort, waardoor het balkon daaronder ook naar beneden kwam.
Bezorgd om onderburen
Het bovenste balkon was dat van Shiva. "Toen ik erachter kwam dat mijn balkon was ingestort, heb ik meteen de brandweer en politie gebeld. Ik maakte me heel veel zorgen over de onderburen, want overal lag puin. Het hele balkon was gewoon afgebroken."
Er zijn geen gewonden gevallen, maar de bewoners zijn flink geschrokken. "Ik baal enorm. Het is je huis, daar zou je je veilig moeten voelen. Maar dat is nu verleden tijd. Ik voel me hier nu niet meer op mijn gemak."
'Alle buren hebben scheuren'
De staat van de andere balkons van het appartementencomplex wordt onderzocht. Inmiddels zijn alle woningen ontruimd. De gemeente Halderberge, waar Oudenbosch onder valt, vond bij een eerste visuele inspectie scheuren in de muren.
Bewoners moeten hun huis zo snel mogelijk verlaten, omdat het er mogelijk niet veilig is. "Alle buren zijn boos", zegt Shiva. "Ze hebben allemaal scheuren in hun balkon, ze zijn bang dat ze de volgende zijn."

Het appartementencomplex zou gebouwd zijn in de jaren 60. Hoe het heeft kunnen gebeuren dat de balkons zijn ingestort, is nog onduidelijk.
Meerdere meldingen
Wel zouden er dus al eerder scheuren ontstaan zijn in de gevels en zijkanten van de balkons. "Bij het tekenen van mijn huurcontract zag ik dat er een scheur in het balkon zat, en dat het balkon niet honderd procent recht hing", vertelt Shiva. "Maar de verhuurder zei dat het een oppervlakkige scheur was, en dat ik me geen zorgen hoefde te maken. Maar ja, dat blijkt nu toch anders te liggen."
Ook andere bewoners zouden de scheuren gemeld hebben. "Maar de beheerder heeft daar niets mee gedaan. En dit is nu dus het gevolg."
De beheerder van het complex, Nederwoon BV, laat aan RTL Nieuws weten ook 'flink geschrokken' te zijn door het instorten van de balkons. "We kregen vanochtend een melding via onze calamiteitendienst. We hebben contact gezocht met de bewoners en er is nu een collega onderweg naar het appartementencomplex."
'Dat durf ik niet te zeggen'
Of er eerder melding gemaakt is van scheuren in het balkon, kon hij niet bevestigen. "Dat durf ik niet te zeggen. Maar als er meldingen gedaan zijn, moet dat onderzocht worden. Maar we richten ons nu eerst op de situatie zoals die nu is. Voorlopig wachten we het onderzoek af over de veiligheid van de andere balkons."
Ook de eigenaar van het wooncomplex, Park Griffioen BV, kon niet zeggen of er eerder meldingen zijn gedaan van scheuren in de constructie van het gebouw. "Het is mij niet bekend", zegt een woordvoerder. "Ik ben net zo verbaasd als elk ander. Ik heb geen contact met de bewoners."
Honderden onveilige balkons
Het is niet de eerste keer dat er problemen zijn met de veiligheid van balkons, of dat balkons instorten in Nederland. In 2017 brokkelde een balkon deels af in Roosendaal en in 2018 werden honderden balkons in Groningen afgesloten nadat één balkon aan de Westindischekade was losgekomen van de gevel.
