'Onvoorziene kosten'

'Geldzorgen politie groter dan gedacht: veiligheid in uitverkoop'

02 september 2021 04:43 Aangepast: 02 september 2021 07:25
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

De politie in Nederland dreigt dit jaar met een begrotingstekort van 157 miljoen euro achter te blijven, blijkt uit een intern rapport. Dat is veel meer dan eerder werd ingeschat. De komende tijd zal daarom verder moeten worden bezuinigd.

In mei werd nog gemeld dat er een tekort zou zijn van 230 miljoen euro, maar vorige maand sprak de politie dat er nog 'maar' een bezuiniging van tussen de 30 en 70 miljoen nodig zou zijn. Uit het interne rapport, dat werd ingezien door AD, blijkt dat bedrag dus veel hoger te liggen. 

Onvoorziene kosten 

Volgens de politie is het begrotingstekort een resultaat van onvoorziene kosten als investeringen in cybersecurity, personeelszorg en het opruimen van drugslabs. Volgens de korpsleiding is het onvermijdelijk dat het eigen vermogen zal moeten worden aangesproken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Politie wil naast kentekens ook personen opsporen met camera's langs snelweg'

In juni stelde de politie een zogenoemde Taskforce Ombuigingen aan om te kijken waar kan worden bezuinigd. Diezelfde Taskforce concludeert nu dat de bij de politie een gebrek aan financiële discipline heerst. Aan de kosten van een operatie zou vaak niet gedacht worden. 

Moord Peter R. de Vries

Ook zou de korpsleiding zelf niet zuinig met geld omspringen, blijkt uit het rapport. Die houdt er een te grote staf op na. Zo zijn er nu 647 voltijdbanen, waar er in eerste instantie ruimte was voor 350 daarvan. 

Door het dreigende begrotingstekort moet er worden bezuinigd bij de politie, uitgerekend nu er na de moord op Peter R. de Vries een roep klinkt om strengere handhaving. "Dit is een bijzonder slecht moment om de financiën niet op orde te hebben", zegt Jan Struijs, voorzitter van politievakbond NPB. "Veiligheid gaat volledig in de uitverkoop."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdachtenverhoor politie schiet tekort: 'Taart voor recherche bij bekentenis'

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore