Ga naar de inhoud
Vooral Wijk aan Zee

RIVM: stofregens Tata Steel hebben 'ongewenst effect' op gezondheid kinderen

Tata Steel in IJmuiden. Beeld © ANP

De stofregens die neerdalen in de omgeving van staalbedrijf Tata Steel in het Noord-Hollandse IJmuiden kunnen een 'ongewenst effect' hebben op de gezondheid van kinderen. Dat concludeert het RIVM in een nieuw rapport. Vooral in Wijk aan Zee is de hoeveelheid aan schadelijke deeltjes groter.

Omwonenden van de staalfabriek klaagden over overlast van neergedaald stof, dat onder meer te zien is op vensters, tuinmeubelen of buiten of straat. Ook maakten ze zich zorgen over mogelijke gezondheidsrisico's voor hun kinderen. Die zijn nu door het RIVM in kaart gebracht. 

PAK en metalen 

De onderzoekers verzamelden monsters van het neergedaalde stof in de IJmondregio (Wijk aan Zee, Beverwijk, Velsen-Noord en IJmuiden) en vergeleken de hoeveelheden zogeheten PAK (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) en metalen met die van die in omliggende gebieden. 

Dit
Lees ook:
Dit zijn de grootste CO2-uitstoters van Nederland

De onderzoekers concluderen dat de hoeveelheden PAK en metalen in de regio IJmond groter zijn dan elders, met name buitenshuis. Het ergst is de situatie in Wijk aan Zee. Daar waren de hoeveelheden PAK en metalen zoals ijzer, mangaan, vanadium en chroom twintig tot honderd keer groter. 

'Ongewenst voor gezondheid'

Het onderzoek richtte zich specifiek op kinderen jonger dan twaalf jaar oud, omdat die vaker buiten spelen en de stoffen op hun huid krijgen. Via hun handen krijgen ze die ook in hun mond. Vooral het metaal lood en PAK zijn schadelijk. "De blootstelling aan de hoeveelheden lood en PAK in neergedaald stof is ongewenst voor de gezondheid van kinderen", schrijft het RIVM.

Ook in het dagelijks leven kunnen mensen te veel lood en PAK binnenkrijgen, bijvoorbeeld door voeding. Volgens het RIVM is het daarom belangrijk 'om deze extra blootstelling via neergedaald stof zo veel mogelijk te beperken'. De hoeveelheid van het schadelijke lood was overal in de IJmond verhoogd, in Wijk aan Zee niet meer dan op andere plekken.

Schade aan hersenen en zenuwen

Een stof als lood is heel schadelijk voor de gezondheid, vooral bij kinderen. Als mensen er langdurig aan worden blootgesteld, kunnen ze schade aan hersenen en zenuwen oplopen. Ook de andere stoffen kunnen slecht zijn voor de gezondheid. Het RIVM kan niet zeggen hoeveel mensen een ziekte als kanker zullen krijgen door de vervuiling.

"Het is niet zo dat mensen meteen ziek worden als ze iets binnenkrijgen, maar het is een blootstelling die je niet moet willen. Elke blootstelling kan het risico een beetje verhogen. Dat risico is aan de kleine kant, maar het is er wel", zegt onderzoeksleider Janneke Elberse van het RIVM.

Extern
Lees ook:
Extern onderzoek naar Tata Steel-rapport over kanker
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.