'Eerste ontmoeting'

Kaag: Nederlandse delegatie sprak met vertegenwoordigers taliban

01 september 2021 20:03 Aangepast: 01 september 2021 20:04
Kaag gaf een persconferentie in Qatar.

Een Nederlandse delegatie heeft in Qatar gesproken met vertegenwoordigers van de taliban, de nieuwe machthebbers in Afghanistan. Dat heeft minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken bevestigd tijdens een persconferentie.

De demissionaire bewindsvrouw zegt dat het om 'een eerste ontmoeting op ambtelijk niveau' ging.

In Afghanistan zitten nog veel mensen vast die het land willen verlaten. Het gaat om Nederlanders, maar ook om Afghanen die de Nederlandse missie hebben geholpen of bijvoorbeeld Nederlandse journalisten en ontwikkelingsorganisaties hebben bijgestaan.

Verkennend gesprek

Volgens Kaag is het lot van deze mensen besproken. Daarnaast was het ook een 'verkennend gesprek' om te achterhalen wat de positie van de taliban is, 'anders dan gepresenteerd in openbare statements'. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de behandeling van meisjes en vrouwen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Teruglezen liveblog: taliban aan de macht , en de moeizame evacuaties vanuit Kabul

Kaag maakt een rondreis door de regio om te praten over de ontwikkelingen in Afghanistan. Inmiddels is ze in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. 

Al meer Europese landen hebben met de taliban gesproken. Het kabinet heeft steeds gezegd contact met de nieuwe leiders in Kabul niet uit te sluiten om de Nederlandse belangen te behartigen. Wel benadrukt het kabinet dat een ontmoeting met de taliban nog geen erkenning van het regime inhoudt.

Bekijk ook de video: Krijgt terreur weer voet aan de grond?

Zullen er meer terreuraanslagen komen nu de taliban weer aan de macht zijn?
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore