Ga naar de inhoud
'Ongevaarlijk, maar onhandig'

Om de haverklap de halve klas in quarantaine: 'Hou m'n hart vast dit schooljaar'

Juf Manon heeft door de quarantaineplicht een kleine klas vandaag. Beeld © RTL Nieuws

De scholen zijn net weer begonnen en er zitten nu al klassen in quarantaine. Aangezien kinderen onder de 12 niet gevaccineerd worden tegen corona, gaan zij het virus waarschijnlijk krijgen. Dat is vrijwel nooit gevaarlijk, zeggen kinderartsen. Maar het is wél onhandig voor docenten en ouders. "Als er één ziek wordt, zit de hele middenbouw thuis."

Op basisschool De Finnjol in Lelystad loopt juf Manon in een klas met maar zeven kinderen. Normaal zijn er veel meer, maar de rest zit allemaal thuis. In quarantaine. Omdat één leerling positief is getest op corona.

En dat gebeurt in meerdere klassen: GGD Amsterdam bevestigt dat er alleen al in die regio tientallen klassen in quarantaine zitten. Hoeveel klassen er landelijk thuiszitten, is niet bekend.  

En dat is gedoe, geeft juf Manon van Assen toe. "Ik kan niet met de kinderen die er wel zijn alleen verder en met de thuisblijvers niet. Ik móét ze hetzelfde aanbieden en dat is voor mij en voor hen heel onhandig."

Niet ideaal

Manon schippert heen en weer tussen live lesgeven en digitaal lesgeven. Allesbehalve ideaal, zegt ze. "We werken met werkboekjes, de kinderen op school maken dezelfde opdrachten als de kinderen thuis." De thuisblijvers mogen pas weer naar school als ze negatief getest zijn door de GGD of na een positieve test weer beter zijn. 

Wat zijn de regels? 

Op de site van de Rijksoverheid staat dat kinderen naar school mogen bij verkoudheidsklachten, af en toe hoesten, astma of hooikoorts. Bij koorts, benauwdheid of veel hoesten blijven kinderen sowieso thuis en moeten ze zich laten testen bij de GGD. Pas als ze een negatieve testuitslag hebben, vervalt de quarantaineplicht. 

Onderwijspersoneel en leerlingen voor wie een quarantaineadvies of -plicht geldt, moeten thuisblijven, stelt de Rijksoverheid. Onderwijspersoneel en leerlingen die immuun zijn door een eerdere besmetting of een volledige vaccinatie, hoeven níét in quarantaine.

De Rijksoverheid stelt ook: "Tijdens een quarantaine van de hele klas geven scholen zoveel mogelijk onderwijs op afstand. Een huiswerkopdracht meegeven valt daar ook onder."

Kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) schetst dat alle kinderen vroeg of laat corona krijgen, maar dat dat voor vrijwel alle kinderen niet erg is. "Onder jonge kinderen gedraagt het virus zich eigenlijk helemaal niet anders dan een willekeurig ander verkoudheidsvirus, en daar maken we ons eigenlijk ook geen zorgen over bij jonge kinderen", zegt Bruijning.

"Dus ja, ze maken dan wel een infectie door, maar bouwen daarmee een stukje immuniteit op, zoals ze dat ook doen met alle andere virussen waarmee ze in aanraking komen. Op die manier worden ze op natuurlijke wijze immuun."

Rond laten razen?

Maar het virus ongehinderd rond laten razen op scholen? Dat kan volgens de kinderarts nog niet: dat geeft te veel druk op de zorg. "Er zijn nog te veel volwassenen die wachten op een tweede prik en nog niet volledig beschermd zijn. In deze fase willen we het aantal besmettingen echt nog wel beheersbaar houden en ook goed zicht houden op de infecties."

Basisschoolleraren
Lees ook:
Basisschoolleraren vrezen grote problemen: 'Leerachterstanden te groot'

Een andere reden voor de quarantaineplicht is dat er ook kinderen onder de 12 zijn die een risicoaandoening hebben. Ook zij kunnen nu nog niet gevaccineerd worden. Maar, zegt Bruijning: "De verwachting is wel dat er nog voor het einde van het jaar een vaccin zal zijn dat ook goedgekeurd is voor jonge kinderen. En je wilt eigenlijk ook die kinderen de kans geven om zich te beschermen voordat je echt alles loslaat." 

Bang voor de gevolgen

Samen met haar collega's roeit juf Manon nu dus maar met de riemen die ze heeft, zegt ze. Ze houdt zich aan de regels die de GGD en het demissionair kabinet opleggen. "Maar ik ben wel bang voor de consequenties als een grote groep leerlingen geen begeleiding krijgt van juffen of meesters. En dat het elke keer op en af gaat. We hebben hier op school de middelen, de materialen die ouders thuis niet hebben. Niet iedereen heeft een rekenrekje thuis, niet elke ouder weet hoe wij onderwijs aanbieden. Dat is logisch, maar ik denk wel dat je verschil tussen leerlingen gaat zien."

Want Manon vermoedt dat deze week niet de enige week is waarin leerlingen in quarantaine moeten. "Als er één ziek wordt, dan zit de hele middenbouw thuis. Dat zijn bijna vijftig kinderen. Ik houd mijn hart vast voor komend schooljaar."

Ook middelbare scholen zijn weer begonnen, maar de drukte is wel even wennen: 

Middelbare scholen weer open, maar drukte is wel even wennen

01:49