'Niet expres gedaan'

Karla K. (75) voor rechter om uitvoeren schadelijke bilvergrotingen: 'Leven kapotgemaakt'

01 september 2021 16:37 Aangepast: 01 september 2021 17:32
Archieffoto Beeld © iStock

Voor het inspuiten van schadelijke permanente fillers in vrouwenbillen heeft de 75-jarige Karla K. in de rechtbank in Den Haag spijt betuigd. K. wordt ervan verdacht twaalf vrouwen te hebben mishandeld. "Je hebt mijn leven kapotgemaakt voor geld. Ik wou een beetje billen hebben, maar geen gif in mijn lichaam", zei een slachtoffer.

K. wilde niemand pijn doen, zei ze voor de rechtbank. Ze heeft ook spijt van wat ze heeft gedaan. De fillers die Karla K. gebruikte, bestonden uit een mix van schadelijke stoffen, waaronder siliconenolie. De officier van justitie eiste een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar tegen de vrouw.

Kuiltjes en zweertjes

De officier van justitie somde in de rechtbank in Den Haag een waslijst van klachten op van klanten die zich hadden laten behandelen door K. in Zoetermeer. De vrouwen kregen last van verkleuringen, putjes en bobbels in de billen, pijnklachten, verhardingen, kuiltjes en zweertjes.

Volgens de officier van justitie wist K. dat de fillers die ze gebruikte schadelijk waren en heeft ze de risico's tijdens de behandelingen verzwegen. De officier acht K. ook niet bekwaam voor het uitvoeren van bilvergrotingen: "Ze liet zich in met zaken waarvoor ze niet gekwalificeerd was. Ze wist dat het gevaarlijk was en gaf geen goede voorlichting."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Artsen waarschuwen: wees alert op gebruik van fillers bij Moderna-vaccin

K. behandelde de vrouwen tussen 2005 en 2013 na een korte cursus in Venezuela, met vloeistoffen die ze kocht in Colombia. Ze bracht voor de behandelingen 500 euro in rekening en verzweeg haar inkomsten tegenover de Belastingdienst. De zaak kwam in 2015 aan het rollen na een tv-programma van Alberto Stegeman.

In Nederland geldt sinds januari 2015 een verbod op permanente fillers voor cosmetische behandelingen, vanwege de gezondheidsrisico's.

Leven kapotgemaakt 

Uit verklaringen bleek dat een van de slachtoffers nog steeds heel veel pijn in haar billen heeft en niet kan zitten op een harde ondergrond. Een ander slachtoffer zei: "Je hebt mijn leven kapotgemaakt voor geld. Ik wou een beetje billen hebben, maar geen gif in mijn lichaam." De slachtoffers eisen schadevergoedingen van in totaal meer dan 100.000 euro.

K. was zich naar eigen zeggen van geen kwaad bewust. "Ik heb gedaan wat ik geleerd heb. Ik ben onschuldig", vertelde ze. "Ik hoorde nooit klachten. Na de tv-uitzending kwamen de klachten binnenrollen. Het spijt me enorm. Ik wil dat ze me vergeven. ik heb het niet expres gedaan." Ze zegt dat de vrouwen hun billen na de behandeling moesten masseren om verhardingen te voorkomen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore