Ga naar de inhoud
Schade tot wel 5000 euro

Heb je een Prius? Grote kans dat de katalysator wordt gejat

Dieven werden gepakt met deze drie gestolen Prius-katalysatoren Beeld © Politie Doetinchem

Inbrekers hebben het voorzien op de katalysator van de Toyota Prius. Dit jaar zijn er al 2700 uit auto's gehaald in Nederland, omdat ze veel geld waard zijn. De eigenaar blijft achter met een kostenpost die kan oplopen tot wel 5000 euro.

Het overkwam Kevin Otten uit Wijchen. Toen hij 's ochtends zijn auto startte om naar zijn werk te gaan, maakte zijn Toyota Prius het bulderende geluid van een tractor, zegt hij tegen RTL Nieuws. Hij dacht eerst dat het de uitlaat was. "Maar toen ik hem naar de garage had gebracht, bleek dat de katalysator eruit was."

Netjes gedaan

Dat was even schrikken, want hoe dan? Het bleek dat dieven het op de auto van Otten hadden voorzien en midden in de nacht met een slijptol de katalysator eruit hebben gehaald. "Het moet binnen een paar minuten gedaan zijn. Het was wel netjes gedaan, dus duidelijk dat ze er ervaring mee hadden."

Rob Smitskamp, manager handhaving van de stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit. "Ze zetten een krik onder de auto en weg is je katalysator. Het is een drama voor autobezitters en verzekeraars", zegt hij tegen RTL Nieuws. Volgens hem is het al enige tijd gaande. "Het dievengilde verzint om de twee jaar weer iets anders waar ze zich op richten."

Edelmetalen

En nu dus voorzien ze het op dit onderdeel van de Prius. Juist de originele katalysator is gewild omdat hier edelmetalen inzitten die zeer gewild zijn. Het gaat om palladium, rhodium of platina. Platina is zelfs meer waard dan goud. Zo levert een Prius-katalysator op de zwarte markt per stuk al gauw een paar honderd euro op. "En als je er dan vijf op een avond pakt, kan dat lucratief zijn", zegt Smitskamp. Alleen dit jaar gaat het om zo'n 2700 diefstallen in Nederland, blijkt uit cijfers van de Landelijke Eenheid van de Politie.

Verkopers van een tweedehands Prius krijgen op Marktplaats steevast de vraag "Zit het origineel er nog in?", zodat dieven weten waar ze kunnen toeslaan. "Mijn zoon had zijn Prius te koop. Meeste reacties op de advertentie: 'zit de originele katalysator er nog onder?' Meestal in het Engels. Daar maak je dus geen kijkafspraak mee, want die komen ‘s nachts!", schrijft Marc Klaver op Twitter.

Ook Remko, die bij de Wegenwacht werkt, kwam het tegen, en plaatste een filmpje met het ronkende geluid van een Prius zonder katalysator op Twitter:

"Onze katalysator van de auto is gejat. Gebeurt aan de lopende band op het moment. Lekker dan", schrijft ook Hans-Cees op Twitter.

Volgens Smitskamp is er weinig aan te doen. "Je kunt een plaat onder de auto plaatsen, maar daar ben je ook een paar honderd euro voor kwijt." En als Toyota er zelf iets op verzint, duurt de oplossing ook wel weer een paar jaar om in productie te krijgen. Smitskamp geeft aan dat de cijfers wel aanleiding geven om naar een oplossing te zoeken met de politie.

Kan zomaar 5000 euro kosten

Het vervangen van de katalysator kan zomaar 5000 euro kosten.

Kevin Otten uit Wijchen was wat minder geld kwijt omdat hij de gestolen katalysator liet vervangen door een namaakversie. Een bedrag dat hij niet terugkrijgt van de verzekering, omdat hij WA-verzekerd is. Otten deed aangifte, maar hoorde helemaal niets van de politie. "Daar baal ik wel van. Het is gewoon hartstikke zuur en zonde van het geld", zegt hij.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update