Ga naar de inhoud
De Gemene Deler

Jong en kanker, maar nog steeds ambitieus en vol plannen

Floor van Liemt. Beeld © Privéfoto

Floor van Liemt (24) kreeg in 2017 te horen dat ze uitgezaaide longkanker had. Die diagnose riep een hoop vragen op, waarvoor in de spreekkamer nog weinig aandacht was. "Hoe moet het met mijn studie? Ben ik straks nog wel vruchtbaar? En vertel ik mijn date dat ik ziek ben?" Nu zet ze zich met haar stichting in voor al deze problemen waar jongvolwassen met kanker tegenaan lopen.

Van Liemt legt uit dat kanker voor jongvolwassenen extra ingewikkeld kan zijn, omdat ze tegen een hoop leeftijdsspecifieke problemen aanlopen. "Jouw leeftijdsgenoten bouwen gestaag aan hun toekomst, terwijl die ziekte voor jou roet in het eten gooit."

Ze is zelf nog steeds onder behandeling. "Soms zijn er periodes dat ik schoon ben, maar vaak komt de kanker terug. Dan moet ik weer een nieuwe behandeling beginnen. Gelukkig gaan de ontwikkelingen in de medische wereld snel. Er worden nieuwe behandelingen ontwikkeld waar goed mee te leven valt."

Stress en eenzaamheid

Ze vindt dat er meer aandacht en betere zorg moet komen voor het mentale welzijn van jongvolwassenen van 18 tot 35 jaar met kanker. "Ik heb bij andere jonge mensen gezien dat ze stress en gevoelens van eenzaamheid kunnen ervaren. Ze willen zich blijven ontwikkelen, een baan krijgen, een huis vinden en een verzekering afsluiten."

Maud
Lees ook:
Maud (25) kreeg borstkanker, maar is nu finalist Miss Nederland: 'Ben meer dan een knap meisje'

In 2019 richtte Van Liemt de F|Fort Foundation op. "Je bent meer dan je ziekte."

De Gemene Deler

Samen met fotograaf Loet Koreman heeft ze een fotoboek gemaakt, waarin ze elf jongvolwassenen met kanker vastlegden. Het boek De Gemene Deler verscheen afgelopen maand.

Van Liemt vertelt dat ze fotograaf Koreman al lang kent. "We waren een heel goed team samen. Het maken van het boek was een heel bijzonder proces met bijzondere deelnemers."

Unieke beelden

De beelden in het boek zijn gebaseerd op interviews die Van Liemt met de geportretteerden had. "Alle deelnemers krijgen met dezelfde thema's te maken. Toch zijn de beelden heel verschillend, want ieder mens is natuurlijk uniek." Ze wil dat ieders zorgen goed naar voren komen op de foto's. "Maar ook waar ze van dromen en wie ze juist náást hun ziekte zijn."

Zo deed één van de deelnemers zelf onderzoek naar kanker in het Antoni van Leeuwenhoek, voordat ze ineens zelf in de wachtkamer zat. Een ander merkte tijdens het voeden van haar kindje dat er een knobbeltje in haar borst zat. Weer een ander was net aan het afkicken van een verslaving toen hij ziek werd. 

Van Liemt vertelt dat het boek bedoeld is om mensen in de zorg bewust te maken van de problemen waar jongvolwassenen met kanker tegenaan lopen, zodat die leeftijdsspecifieke zorg verbeterd kan worden. "Ook hoop ik dat het boek troostend kan zijn voor jongvolwassenen die de diagnose kanker krijgen, zodat zij zien dat ze niet de enigen zijn. Ze kunnen het boek ook aan hun omgeving laten zien om meer bewustzijn te creëren."

Creatief proces

Ten slotte hoopt ze dat mensen die van kunst houden het boek ook mooi zullen vinden. "Het maken van dit boek was een creatief proces voor mij en creatief bezig zijn kan helend zijn. Dan vergeet je even al je zorgen."