Nog veel angst voor prik

Niet-westerse migranten relatief vaak met corona in ziekenhuis: 'Tijd voor actie'

01 september 2021 15:58 Aangepast: 01 september 2021 16:00
Een priklocatie in Den Haag. De mensen op de foto komen niet in het verhaal voor.

Nederlanders met een niet-westerse achtergrond belanden relatief vaak met een coronabesmetting in het ziekenhuis, en ze zijn opvallend vaak niet gevaccineerd. Volgens artsen is het belangrijk om de vaccinatiegraad onder migrantengroepen omhoog te krijgen. Karima Mouch startte in Rotterdam een voorlichtingscampagne en weet wel hoe dat moet. "Je moet de angst wegnemen."

Karima's moeder werd geboren in Marokko en wilde zich lange tijd niet vaccineren. "Ze was bang. Bang voor bijwerkingen van het vaccin."

En Karima's moeder was niet de enige. "Meer vrouwen in Rotterdam-West lieten zich niet vaccineren vanwege angst. Ze hadden te weinig kennis en maakten elkaar gek met verhalen. Dat geldt overigens ook voor autochtone mensen."

Onderzoek over corona in het ziekenhuis

9 van de 10 coronapatiënten in het ziekenhuis zijn niet gevaccineerd, blijkt uit cijfers van het RIVM. Uit onderzoek dat vandaag is gepubliceerd, blijkt dat van alle opgenomen corona-patiënten 40 tot 60 procent van niet-westerse origine is. De Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) heeft de ziekenhuizen gevraagd naar de samenstelling van de groep patiënten die ze behandelen. 

"We hadden al langer het vermoeden dat mensen met een niet-westerse achtergrond de ziekenhuizen domineren, nu is dat beeld bevestigd", zegt longarts en onderzoeker Leon van den Toorn van het Erasmus MC. Voor de duidelijkheid: de longartsen willen niet stigmatiseren en het is ook niet bedoeld om met vingers te wijzen. "We willen wel bijdragen aan een oplossing."

Karima (l) en minister De Jonge die haar uitnodigde op zijn ministerie. Karima (l) en minister De Jonge die haar uitnodigde op zijn ministerie.

Met het oog op een mogelijke nieuwe coronagolf is het volgens de longartsen belangrijk om de vaccinatiegraad onder de migrantengroepen snel omhoog te krijgen. "Als we willen dat we de komende maanden niet een aanhoudend probleem hebben in de ziekenhuizen, waar het nog steeds druk is, moeten we alles op alles zetten om het aantal gevaccineerden omhoog te brengen" 

De initiatieven die er zijn werken, maar het gaat stroperig, zegt Van den Toorn. "We moeten nadenken hoe we het verder kunnen verbeteren."

Angst voor het vaccin

De 34-jarige Karima weet dus uit eigen ervaring dat angst veel mensen tegenhoudt om een prik te halen. "Daarom is goede voorlichting zo ontzettend belangrijk." Sinds het begin van de uitbraak gaat ze de straat op in Rotterdam-West. "Mijn boodschap is niet: haal een vaccin. Mijn boodschap is: informeer jezelf en laat je niet leiden door angst."

Die aanpak werkt. "Ik had een groep van 19 vrouwen waarmee ik regelmatig contact mee heb. Twaalf vrouwen hebben zich nu laten vaccineren en mijn moeder ook. Ze is heel blij en ik ook."

Een prikbus in een wijk in Zaandam. Een prikbus in een wijk in Zaandam.

Prikbussen

In veel grote steden trekken prikbussen de wijken in. Medewerkers van de GGD gaan markten op of bezoeken kerken en moskeeën. Robin Peeters, ook verbonden aan het Erasmus MC, is een van de artsen die zich inzet voor een hogere vaccinatiegraad. In het weekend staat hij op markten om mensen te overtuigen zich te laten vaccineren.

Ook hij stelt dat goede voorlichting belangrijk is en echt het verschil kan maken. "Vaak is het zo dat mensen niet principieel weigeraar zijn van het vaccin. Maar door desinformatie op sociale media worden ze angstig en gaan ze aarzelen. Als je als dokter hun vragen kan beantwoorden, kan je daarmee ook hun scepsis wegnemen is mijn ervaring. Deze mensen laten zich dan ook vaak vaccineren."

Bekijk ook: Prikken uitgedeeld op begrafenis

Op de begrafenis van een Amerikaanse vaccinweigeraar werden prikken uitgedeeld aan alle genodigden.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore