Meer groen

Dingdong, het is de gemeente Breda aan de deur: weg met die betegelde tuin

01 september 2021 12:08 Aangepast: 01 september 2021 16:56
Ferry met zijn dochter Sabina in zijn tuin: tegels, tegels en nog eens tegels.

Een tuin die vol ligt met tegels? Dan loop je in Breda de kans dat er een gemeenteambtenaar op de stoep staat met de volgende boodschap: 'U heeft te veel tegels in uw tuin, daar moet u wat aan doen'. Bredanaars reageren wisselend op de actie: "Waar bemoeit de gemeente zich in hemelsnaam mee?"

Tegels, tegels en nog eens tegels. Dat is kort samengevat de tuin van Ferry Snepvangers uit Breda. "Het enige groen dat ik heb, is onkruid", lacht Ferry.

Begrijp Ferry niet verkeerd: hij is dol op groen. "Maar ik heb er het geld niet voor." De alleenstaande vader geeft zijn geld liever uit aan zijn dochter dan aan rozen en hortensia's.

Nieuwbouw

Dikke kans dat Ferry binnenkort bezoek krijgt van de gemeente Breda. Breda wil in 2030 als eerste in Europa bekend staan 'als stad in een park'. En voor wethouder Paul de Beer (D66) is het menens: hij heeft allerlei projecten op touw gezet om meer groen in zijn gemeente te krijgen. 

"Een van mijn voorstellen is dat we ook bij mensen aanbellen die te veel tegels in hun tuin hebben. We beginnen bij nieuwbouwhuizen, maar ook bewoners van bestaande woningen kunnen een bezoekje verwachten." De gemeenteraad moet zich hier nog wel over uitspreken.

In een tuin met gras kan het water goed de grond inlopen. In een tuin met gras kan het water goed de grond inlopen.

Via luchtfoto's kan de gemeente Breda precies zien welke wijken te veel grijs (en dus te weinig groen) hebben. Waarom meer groen zo belangrijk is? "Omdat dit toestanden zoals de wateroverlast in Limburg kan voorkomen. Meer groen zorgt voor een betere waterafvoer. We zijn allemaal geschrokken van de situatie in Limburg en we willen niet dat de Singel in Breda overstroomt."

Wisselende reacties

Ferry zit er dubbel in. Hij kan de actie aan de ene kant begrijpen. "Ik ben natuurlijk ook voor meer groen en voor een goede waterafvoer." Maar: "Ik ga toch echt zelf over de inrichting van mijn achtertuin. En als de gemeente Breda daar zich graag mee bemoeit, moeten ze daar maar een vergoeding  voor geven."

Wethouder De Beer wijst erop dat er een ton subsidie beschikbaar is voor mensen die hun tuinen willen vergroenen. "De pot is nu leeg vanwege het grote succes. We gaan het bedrag dan ook snel verdubbelen naar 200.000 euro."

Tegeltax

Volgens De Beer is het nu tijd voor actie. "We moeten het met elkaar doen." Al heeft hij nog niet al zijn inwoners overtuigd: op sociale media is de actie ook voer voor grappen. "Misschien moeten we een tegeltax invoeren", grapt ene Paul. 

Ferry vindt dat de gemeente zelf ook best wat beter het goede voorbeeld kan geven. "Breda loopt niet bepaald over van het groen. Ik kom zelf uit Roosendaal en zie daar allemaal veel meer perkjes en plantenbakken."

En hoe zit het eigenlijk met de tuin van wethouder De Beer zelf? "Ik voldoe meer dan gemiddeld aan de groennormen", stelt hij gerust. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Je tuin betegelen? Schrik dan niet als hij zomaar online verschijnt

Tegels en wateroverlast

Bijna de helft van alle Nederlandse tuinen liggen vol met stoeptegels. En dat zorgt voor grote problemen met wateroverlast, zeker nu er meer regen valt door klimaatverandering.  Als je heel veel steen hebt, kan het water niet in de bodem afstromen. Veel groen in je tuin zorgt ervoor dat de bodem het water goed kan vasthouden. 

Watergezant Henk Ovik riep eerder in RTL Nieuws al op tuinen 'regenproof' te maken. Door te kiezen voor gras of planten in plaats van tegels. "Als elk gezin zijn tuin zou aanpakken, zou dat een enorme impact hebben. Denk niet dat jouw tuintje niet het verschil kan maken", aldus Ovink.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore