Ga naar de inhoud
KNMI

Nieuwe namen voor het stormseizoen: zet je schrap voor Corrie, Herman en Tineke

Storm Beeld © ANP

In samenwerking met het Britse en Ierse weerstation komt het KNMI vandaag, het begin van het nieuwe stormseizoen, weer met een serie namen voor de stormen die ons de komende periode zullen teisteren.

Voor de nieuwe lijst draagt het KNMI vijf namen aan: Corrie, Eunice, Herman, Franklin en Tineke. Die namen zijn niet zomaar willekeurig gekozen.

De Nederlandse inbreng

Zo refereert de naam Corrie aan Corrie van Dijk, de eerste vrouwelijke meteoroloog van het KNMI in 1964.

Storm Eunice is genoemd naar Eunice Foot, een pionier in de klimaatwetenschap, die onder meer onderzoek deed naar het broeikaseffect.

Naamgever van storm Herman is Herman Bijvoet, een voormalige KNMI-directeur die meteoroloog was tijdens de Watersnoodramp in 1953. 

Storm Franklin is vernoemd naar de dit jaar overleden Frank Kroonenberg, die weerpresentator was bij de NOS en ruim 40 jaar bij het KNMI heeft gewerkt.   

Storm Tineke verwijst naar Tineke Dijkshoorn, de vrouwelijke winnaar van de Elfstedentocht in 1986.

Vrouwelijk en mannelijk

Het Britse Met Office en het Ierse weerstation Met Éireann werken sinds 2015 samen in de naamgeving van zware stormen. Sinds 2019 neemt het KNMI deel aan dit samenwerkingsverband.

Zoals gebruikelijk is de namenlijst afwisselend vrouwelijk en mannelijk. Het seizoen dat vandaag ingaat, begint met de vrouwelijke storm Arwen.

Bekijk ook: Waarom stormen namen en kleurcodes krijgen

Waarom stormen namen en kleurcodes krijgen

02:13
Een zware storm kan voor veel gevaar en overlast zorgen. Het KNMI waarschuwt ons daarom met allerlei codes. Maar wat betekenen die precies? En waarom krijgen stormen een naam? Maurice Middendorp van Buienradar legt het uit.