Ga naar de inhoud
Verschillende scenario's

RIVM onderzoekt mening Nederlanders over (nieuwe) coronamaatregelen

Ter illustratie. Beeld © ANP

Welke coronamaatregelen moeten er komen als het virus de komende maanden weer opleeft? Het RIVM heeft Populytics, een startup van de TU Delft, gevraagd om onderzoek te doen naar de mening van Nederlanders over die vraag. Moet er wat jou betreft een vaccinatieplicht komen? En mag Testen voor Toegang gratis blijven?

Vanaf vandaag tot eind deze week kan iedereen meedoen aan een onlineonderzoek dat Populytics, een startup van de TU Delft, in opdracht van het RIVM uitvoert.

Druk op de zorg

Een groot deel van de Nederlanders is inmiddels gevaccineerd tegen het coronavirus en de druk op de zorg is de afgelopen maanden afgenomen, toch is het de vraag of het virus ook de komende maanden beheersbaar blijft.

Wanneer
Lees ook:
Wanneer kunnen we leven met, in plaats van strijden tegen corona?

Moeten er weer coronamaatregelen genomen worden als het aantal besmettingen opleeft? Of moet de overheid pas ingrijpen als het aantal ziekenhuisopnames stijgt? Deelnemers aan het onderzoek kunnen aangeven wat de overheid moet doen in zes verschillende scenario's.

Welke maatregelen

Vervolgens krijgen deelnemers de vraag welke maatregelen genomen moeten worden. Mogen bedrijven ongevaccineerde klanten weigeren? Mag een werkgever tijdens een sollicitatiegesprek om een vaccinatiebewijs vragen? Mag ongevaccineerd zorgpersoneel op afdelingen met kwetsbare mensen blijven werken? En mag Testen voor Toegang gratis blijven?

'Uniek in de wereld'

Het is niet voor het eerst dat de TU Delft onderzoek doet naar coronamaatregelen. Vorig jaar werden 30.000 Nederlanders ook naar hun mening gevraagd. Onderzoeker Niek Mouter zegt dat dit 'uniek in de wereld' is. "Het is veel beter om burgers vroegtijdig om input te vragen", legt hij uit. "Dan heb je als beleidsmaker de tijd om de input goed te kunnen gebruiken."

De uitkomsten van het onderzoek worden door het RIVM gebruikt om het kabinet te adviseren over het coronabeleid. Daarnaast geeft het onderzoek een 'gestructureerd beeld geeft van de voorkeuren van Nederlanders'.

De
Lees ook:
De kampioenen in thuiswerken: 'Mis het sociale contact totaal niet'