Vanaf vandaag

Politiebonden zetten eigen waarnemers in bij preventief fouilleren Amsterdam

01 september 2021 03:41 Aangepast: 01 september 2021 03:42
Een politieagent fouilleert een deelnemer aan een demonstratie (archieffoto). Beeld © ANP / Hollandse Hoogte

Het wordt nog druk als de politie in Amsterdam vanaf vandaag op straat preventief gaat fouilleren. Naast de waarnemers die namens de gemeente gaan kijken of de politie daarbij correct te werk gaat, willen de politiebonden nu ook eigen waarnemers sturen.

Dat zegt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, tegen de Amsterdamse nieuwszender AT5. De bonden hebben zich vanaf het begin verzet tegen het plan van burgemeester Halsema. Met de proef, die vandaag begint, wil de gemeente door in totaal 45 waarnemers laten onderzoeken of het preventief fouilleren volgens de regels gaat. 

Wapengeweld onder jongeren

Het preventief fouilleren is vooral bedoeld om het wapengeweld onder jongeren terug te dringen. Dagelijks lopen drie burgerwaarnemers mee om te beoordelen of de politie mensen daarbij echt willekeurig uitkiest, en niet op basis van huidskleur of andere kenmerken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

45 mensen doen mee aan Amsterdamse proef tegen etnisch profileren door agenten

Gisteren spraken de politiebonden daarover met Halsema. "Het gaat ons om het vertrouwensbeginsel", zegt Struijs tegen AT5. "Wij vinden het niet acceptabel dat er burgerwaarnemers zijn. Dat voedt het wantrouwen en er is geen enkele aanleiding om aan het vertrouwen van de politie te twijfelen."

Eigen verslag

De bonden sturen nu 'professionele waarnemers vanuit onze eigen gelederen', kondigt Struijs aan. "Wij maken ook een eigen verslag omdat wij geen vertrouwen hebben in deze burgerwaarnemers."

De wapencontroles zijn in vijf buurten: Bijlmer-Centrum, Burgwallen Nieuwe Zijde, Geuzenveld, de Dapperbuurt en de Waterlandpleinbuurt.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore