Vertrouwenspersoon

Peter R. de Vries voerde 'indringende gesprekken' over veiligheid met kinderen

31 augustus 2021 13:25 Aangepast: 07 september 2021 20:22
Peter R. de Vries Beeld © ANP

Peter R. de Vries voerde indringende gesprekken met zijn kinderen over zijn veiligheid. Dat zegt Royce de Vries in een lang interview met RTL Boulevard, dat vanavond op televisie zal worden uitgezonden.

In dat interview vertelt Royce de Vries dat zijn vader zich geroepen voelde om kroongetuige Nabil B. bij te staan als vertrouwenspersoon. "Mijn vader vond dat hij dit moest doen en dat heb ik gerespecteerd. Ik begreep hem ook zeker tot op een bepaalde hoogte, ja. Hij was daarover niet op andere gedachten te brengen."

Vertrouwenspersoon

Al zolang hij zich kan heugen maakten bedreigingen deel uit van het leven van Peter R. de Vries, zegt zijn zoon. "Dat is niet alleen van sinds hij vertrouwenspersoon was. Mensen waren niet altijd even blij met zijn werkzaamheden."

Volgens Royce de Vries zou zijn vader geen vertrouwenspersoon zijn geworden van de kroongetuige 'als er vanaf het begin een deugdelijk systeem was waarin advocaten bijvoorbeeld veilig konden werken'. Bekijk hier alvast een deel van het interview:

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Royce de Vries doet voor het eerst zijn verhaal na aanslag Peter R.

Op 4 juli vorig jaar maakte Peter R. de Vries samen met advocaat Peter Schouten bekend dat het duo de kroongetuige in het Marengo-proces wilde bijstaan. Op dat moment waren al Reduan B., de onschuldige broer van de kroongetuige, en advocaat Derk Wiersum om het leven gebracht. 

Op 6 juli schoot een man de misdaadverslaggever neer na een uitzending van RTL Boulevard. Negen dagen later overleed Peter R. aan zijn verwondingen.

Onafhankelijk onderzoek

De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet onderzoek naar de beveiligingssituatie rond Peter R. de Vries, de broer en advocaat van de kroongetuige. Royce de Vries heeft zich, samen met advocaat Annemiek van Spanje, namens zijn familie hard gemaakt voor een breed onderzoek.

Eerder wilde demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid alleen onderzoek doen naar de situatie rond de misdaadverslaggever. Ook waren er verschillende commentaren, waaronder die van de advocaten van Nabil B., over de beoogde voorzitter Tjibbe Joustra. Voornamelijk vanwege het bezwaar van de familie heeft Grapperhaus besloten de Onderzoeksraad voor Veiligheid in te schakelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore