Ga naar de inhoud
Onrust onder medewerkers

Personeel gevangenis Zaandam op dodenlijst

De PI in Zaandam Beeld © ANP

In de PI Zaandam is een dodenlijst opgedoken met namen van medewerkers van de gevangenis. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws. Na het bekend worden van deze dreiging is de veroordeelde leider van de Haarlemse Hells Angels, Lysander de R., naar een andere gevangenis overgeplaatst.

Eerder meldde De Telegraaf al dat De R. in allerijl zijn cel uit is gehaald om te worden gehuisvest in een andere gevangenis. Nu blijkt dat justitie hem in verband brengt met het bijhouden van een lijst met namen van PI-medewerkers die geëlimineerd zouden moeten worden. Die lijst zou in zijn cel zijn gevonden. 

Geen reactie

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) wil niet reageren en verwijst naar de politie. De politie Noord-Holland wil niet ingaan op vragen. "Wij doen geen uitspraken of er onderzoeken lopen en als er onderzoeken lopen doen wij geen uitspraken over de aanleiding of de inhoud daarvan", zegt een woordvoerder.

In 2018 werd Lysander de R. als chapterpresident van de Hells Angels in Haarlem veroordeeld tot 9 jaar cel. Hij en zijn medeverdachten maakten zich schuldig aan mishandeling, afpersing, bedreiging, brandstichting en wapenbezit. 

'Beestachtig'

Volgens de rechtbank is de chapter nadat De R. er in 2014 aan de macht was gekomen, uitgegroeid tot een club 'met een steeds bedreigender reputatie, waarin de president het volledige gezag' had. Onder leiding van De R. ontstond 'een keihard en beestachtig chapter'.

Onder medewerkers van de gevangenis is onrust ontstaan omdat ze vragen hebben over hun veiligheid. Op een bijeenkomst is het personeel bijgepraat over het onderzoek dat loopt naar de bedreigingen.

Vakbond FNV laat weten dat de directie van de PI Zaandam om opheldering is gevraagd. "Wij hebben hen duidelijk gemaakt dat we ons zorgen maken over de veiligheid van het personeel", zegt FNV-bestuurder Yntse Koenen. 

De advocaat van Lysander de R., Remco Kint, laat aan RTL Nieuws weten dat "de dodenlijst een broodje aapje-verhaal is". In een eerdere publicatie schreven we dat De R. is overgeplaatst naar de EBI in Vught, maar dat is volgens Kint niet het geval.