Opsporingsonderzoek

'Politie wil naast kentekens ook personen opsporen met camera's langs snelweg'

31 augustus 2021 05:11
Simme camera's boven de A28. Beeld © ANP

Als het aan de politie ligt mogen beelden die voor kentekenregistratie op de snelweg worden gebruikt, ook ingezet worden om personen op te sporen. Foto's van bestuurders en bijrijders worden vanwege de privacy nu nog onherkenbaar gemaakt, maar in sommige gevallen moet daar een uitzondering voor komen.

Dat vertelt Sjoerd Top, sectorhoofd van de dienst infrastructuur bij de Landelijke Eenheid, in een interview met NRC. Foto's die met zogenoemde ANPR-camera's (Automated Number Plate Recognition) gemaakt zijn kunnen goed gebruikt worden in opsporingsonderzoek, zegt Top.

Honderden camera's

De camera's, die op honderden plekken langs de Nederlandse snelwegen hangen, maken foto's van kentekens. Sinds 2019 mag de politie alle kentekens vastleggen en binnen vier weken raadplegen in het kader van een onderzoek. Daarvoor mochten alleen verdachte kentekens worden vastgelegd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Appende automobilist vanaf vandaag de klos door slimme camera

De politie krijgt echter geen inzage in wíe er in de auto zat: de foto's worden onherkenbaar gemaakt voordat agenten ze mogen gebruiken in onderzoeken. Top wil dat de politie de originele foto bij ernstige verdenkingen tóch in kan zien.

Privacy waarborgen

Nu moeten andere gegevens, zoals mobiele data van zendmasten, gebruikt worden om een verdachte aan een geregistreerde auto te koppelen.

"Ik hoef dan niet van die duizenden onschuldige burgers de telecomgegevens op te vragen omdat de foto gewoon laat zien wie er achter het stuur zat", legt Top aan de krant uit. "De wetgever heeft allerlei waarborgen ingebouwd om de privacy zo min mogelijk te schenden, maar op sommige punten is het tegengestelde aan de gang."

Alleen bij ernstige misdrijven

Top wil de foto's alleen bij 'ernstige misdrijven' gebruiken. Bijvoorbeeld bij een gewapende overval, moord of doodslag of een dodelijke aanrijding waarbij een verdachte is doorgereden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Belastingdienst zet toch weer omstreden camera's in boven de weg

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore