Na overlijden moeder

Aanslag op woningcorporatie Enschede, mogelijk verband met uitzetting zusjes

30 augustus 2021 11:00 Aangepast: 30 augustus 2021 13:58
Fabiënne (19) en Valerie (18) Valk.

Bij de Enschedese woningbouwvereniging zijn vannacht twee auto's in brand gestoken. Ook is een gebouw besmeurd met teksten. Die lijken te verwijzen naar een artikel in de regionale krant Tubantia, over twee zusjes die hun huis uit moeten nadat hun moeder is overleden. "We keuren de acties absoluut niet goed, maar het is vreselijk dat we uit ons huis moeten," zegt één van de zusjes.

De moeder van Fabiënne (19) en Valerie (18) Valk overleed in december op 52-jarige leeftijd. Tijd om te rouwen was er bijna niet, want al snel kwam een tweede, verdrietige boodschap. "Een paar maanden na het overlijden van mijn moeder, kregen we een brief van de woningbouwcorporatie dat we het huis uit moesten", zegt Fabiënne tegen RTL Nieuws.

Het huis is eigendom van de Enschedese woningcorporatie Ons Huis. "We wonen hier al sinds onze kinderjaren. Het huis heeft echt een emotionele waarde. En we kunnen het financieel ook rondkrijgen." 

De teksten die op het gebouw zijn geschreven: 'Regels zijn regels' De teksten die op het gebouw zijn geschreven: 'Regels zijn regels'

Moesten uit het huis

De krant Tubantia tekende het verhaal van de twee zusjes afgelopen weekend op. Het zorgde voor veel ophef. Afgelopen nacht werd een gebouw van Ons Huis beklad. Twee auto's van de woningbouwcorporatie werden in brand gestoken, een derde was overgoten met een vloeistof. 

De gerichte aanslag lijkt met de uitzetting van de zusjes te maken, maar de politie kan daar nog niets over zeggen. Op het pand staan de leuzen 'Regels zijn regels' en 'Tom Jacobs', de manager van de woningcorporatie. Ons Huis was vandaag nog niet bereikbaar voor commentaar.

Niets mee te maken

Fabiënne is duidelijk over de acties: "Wij hebben er niets mee te maken. We willen hier zo ver mogelijk vandaan blijven."

Ondertussen dringt de tijd. Fabiënne en haar zusje moeten het huis morgen verlaten. "We moeten de woning leeg en schoon achterlaten. Ik heb geen idee wat we nu moeten doen. Dit is echt onze laatste roep om hulp. Ik zit ook op school en heb morgen mijn eerste schooldag, dat moet ik ook afzeggen."

Twee voertuigen van de vereniging zijn in brand gestoken, een derde was overgoten met een vloeistof. Twee voertuigen van de vereniging zijn in brand gestoken, een derde was overgoten met een vloeistof.

Boze reacties

Het verhaal van Fabiënne en Valerie is geen uitzondering. Uit een recente Kamerbrief blijkt dat jaarlijks 82 jongvolwassen tussen de 16 en 30 jaar uit hun sociale huurwoning worden gezet nadat een ouder overlijdt. 'Waar is de menselijke kant', vraagt VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis zich af. Hij wil dat demissionair minister Ollongren ingrijpt bij de Enschedese corporatie. 

Dat het pand beklad is en auto's zijn vernield, noemt de VVD'er een 'afschuwelijke, laffe actie'. Caroline van der Plas van BoerBurgerBeweging wil dat er wetgeving komt voor alle andere woningcorporaties om dit soort situaties tegen te gaan. 

De moeder overleed op 52-jarige leeftijd. De moeder overleed op 52-jarige leeftijd.

Wat is het recht van wezen in een sociale huurwoning?

Doorgaans moeten jongeren die wees worden en verblijven in de huurwoning van hun overleden ouder(s) binnen twee maanden op zoek naar een andere woning. Ze kunnen het huurcontract van hun ouder(s) niet zomaar overnemen. Dat kan alleen als er sprake is van een zogenaamd 'duurzaam gezamenlijk huishouden'. Dat betekent dat iemand altijd al voor langere tijd bij diens ouder zou inwonen. Veel jongeren gaan op den duur het huis uit, dus komen daarvoor niet in aanmerking. Zij erven het huurcontract niet.

Om schrijnende situaties zo veel mogelijk te voorkomen wil de minister woningcorporaties meer ruimte geven om maatwerk te leveren, staat in de Kamerbrief. Zo zouden jongeren in de toekomst huurverlaging kunnen krijgen, zodat ze tijdelijk de sociale huurwoning kunnen bekostigen als ze daar zelf het geld niet voor hebben. Ook wordt gekeken naar een tijdelijk huurcontract voor de sociale huurwoning voor specifiek deze groep jongeren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sammy-Jo (21) wordt huis uitgezet na overlijden vader

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore