Ga naar de inhoud
'Inktzwarte zomer'

John van den Heuvel over ruzie met Peter R.: 'Ingehaald door verschrikkelijke gebeurtenis'

Misdaadjournalist John van den Heuvel aan tafel bij Jinek. Beeld © RTL

"De glans is eraf." Dat zegt John van den Heuvel na de dood van Peter R. de Vries. Vanwege een ruzie spraken de twee al een jaar niet meer met elkaar. "Mijn laatste herinnering aan hem is een moment dat we boze blikken uitwisselden, daar zal ik mee moeten leren leven."

In een speciale uitzending van Jinek over Peter R. de Vries kwam misdaadverslaggever John van den Heuvel gisteren aan het woord.

Hoe
Lees ook:
Hoe nu verder na moord Peter R. de Vries?

Hij was 30 jaar bevriend met Peter R. de Vries, maar de twee kregen ruzie toen De Vries vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces werd.

Felle WhatsApp-wisseling

Die ruzie leidde tot een felle WhatsApp-wisseling, vertelt Van den Heuvel. "Het is niet meer goed gekomen en dat is buitengewoon verdrietig."

Bekijk het fragment hier:

John en Peter R. hadden laatste jaar geen contact

09:35
John van den Heuvel en Peter R. de Vries kenden elkaar 30 jaar. Ze hadden een bijzondere band, maar het laatste jaar was dat anders.

Van den Heuvel en De Vries zagen elkaar één week voor de aanslag voor het laatst in de studio van RTL Boulevard. Ze keurden elkaar toen geen blik waardig. "We zeggen thuis altijd: ga nooit met ruzie weg, want je weet niet wat er kan gebeuren."

Dat de ruzie nu voor altijd onuitgesproken zal blijven, vindt Van den Heuvel lastig. "We zijn ingehaald door de verschrikkelijke gebeurtenis."

'Nog steeds heftig'

Sinds een week is de misdaadjournalist weer aan het werk gegaan. "Er hangt een wolk en een schaduw overheen", zegt Van den Heuvel daarover. "De glans is eraf. Ik hoop dat dat nog terugkomt."

Het is een inktzwarte zomer geweest en hij heeft daarom bewust de luwte opgezocht. "Het is nog steeds heftig", zegt hij. "Ik kan ook niet naar die beelden kijken."

Bekijk het fragment hier: 

Hoe is het met John van den Heuvel?

05:40
Aan tafel bij Jinek vertelt john van den Heuvel voor het eerst hoe het nu met hem gaat, wat de moord met hem gedaan heeft en welke gevolgen dat voor hem heeft.

Niet in angst leven

Van den Heuvel werd al zwaar beveiligd en dat zal ook zo blijven. "Je realiseert je nog meer wat de risico's zijn, eigenlijk zie je gebeuren waar je voor jezelf ook rekening mee hebt gehouden."

Ondanks alles wat er gebeurd is probeert de misdaadjournalist niet in angst te leven. "Ik heb vertrouwen in de mensen die zorgdragen voor mijn veiligheid."

Bekijk ook: drie doden in één zaak, hoe nu verder?

08:09
De moord op Peter is de meest recente in een reeks van schokkende aanslagen die de samenleving, en ons gevoel van veiligheid, diep raken. Kamerlid Attje Kuiken vindt dat Nederland een narcostaat is geworden.