Ga naar de inhoud
Staat van ontbinding

Tientallen dode bruinvissen aangespoeld op Waddeneilanden: 'Ongekend'

Een deel van de aangespoelde bruinvissen. Beeld © Reddingsteam Zeedieren Nederland RTZ

De afgelopen dagen is een 'ongekend' aantal dode bruinvissen aangespoeld op de Waddeneilanden. Het gaat om tientallen bruinvissen, vrijwel allemaal volwassen, die veelal in staat van ontbinding verkeren.

Sinds afgelopen donderdag wordt stichting SOS Dolfijn overspoeld met meldingen van dode bruinvissen. Alle aangespoelde dieren zijn gevonden aan de noordzijde van de Waddeneilanden.

'Ongekend'

Dat gegeven is niet vreemd, aangezien er al een paar dagen een noorderwind staat. Die zou er ook voor hebben gezorgd dat zoveel dode dieren zijn aangespoeld. "Maar dergelijke aantallen in zo'n kort periode lijkt ongekend", schrijft SOS Dolfijn.

Een
Lees ook:
Een walvis laten wegrotten: smerig maar ook 'reuze interessant'

Uitgebreider onderzoek moet achterhalen wat de oorzaak is. Als mogelijke oorzaak noemt de stichting verschillende activiteiten in de Waddenzee. Zo wordt er momenteel een windmolenpark aangelegd ten noorden van de Wadden. Verder is er afgelopen week een internationale oefening van de marine gestart in het gebied. "Zulke activiteiten kunnen nadelig uitpakken voor een bruinvis", volgens SOS Dolfijn.

Het is mogelijk dat de komende dagen nog meer bruinvissen aanspoelen, waarschuwt de stichting. Voor de kust van de eilanden zijn  door de Kustwacht namelijk nog meer dode bruinvissen gezien. De kadavers worden van het eiland gehaald en door de Universiteit van Utrecht onderzocht.