Ga naar de inhoud
Kabinetsformatie

Brede steun GroenLinks en PvdA voor samenwerking bij formatie

GroenLinks-leider Jesse Klaver. Beeld © ANP

In de PvdA en bij GroenLinks is brede steun voor het besluit om samen onderhandelingen voor de kabinetsformatie te doen. Wel is er bij beide partijen huiver om een fusie aan te gaan.

Partijleider Jesse Klaver maakte op een partijbijeenkomst met leden in Utrecht duidelijk dat het zover nog lang niet is. "Daar is nooit enige sprake van geweest."

Vrijwel
Lees ook:
Vrijwel niks veranderd in vijf maanden: 'Formeren kost veel tijd, heel veel tijd'

Samenwerking is nodig, zegt Klaver, want hij wil niet opnieuw een rechts kabinet. Als je fundamenteel iets wil veranderen moet je volgens hem wel de handen ineen slaan. "We gaan alleen regeren als we het verschil kunnen maken op cruciale onderwerpen", zei Kamerlid Corinne Ellemeet.

'GroenLinks neemt risico'

Onder de meer dan tweehonderd aanwezigen was weinig kritiek. Wel is er een angst dat de identiteit van de partij verloren kan gaan. "Samenwerking neemt je eigenheid niet weg", zei Klaver. De partij neemt wel een risico, geeft hij toe. Maar 'alleen als we samenwerken kunnen we Nederland veranderen'.

Volgens Klaver zit de formatie muurvast. En dat ligt volgens hem alleen aan de VVD en CDA die onderhandelingen met twee linkse partijen blijven uitsluiten. Ellemeet sprak van de 'arrogantie van rechts'.

Minderheidscoalitie?

"Het politieke landschap is flink versplinterd. Geen grote blokken meer, maar veel partijen met nog geen tien of twintig zetels. Dat maakt het zoeken naar werkbare meerderheidscoalitie lastig", zei politiek commentator Frits Wester gisteren. "Als iedereen zo in zijn schuttersputje blijft zitten en niemand over de eigen schaduw heen wil springen, komt een minderheidscoalitie wel heel dicht bij als enige werkbare oplossing."

In het verleden werd er wel vaker over samenwerking tussen beide partijen gesproken. Bij de sociaaldemocraten is volgens Klaver nu iets veranderd waardoor het wel mogelijk is. Er is bij de PvdA ook een wil om het systeem te veranderen, voelt hij.

Bijeenkomst PvdA

Ook de PvdA had vandaag een partijbijeenkomst. Daar ging het ook om een ledenraadpleging. Een ruime meerderheid van de partijleden stemde voor de linkse samenwerking (90 procent). Een kleine meerderheid (54 procent) stemde tegen het samenvoegen van de fracties.

Bij de PvdA werd overigens niet gestemd over een eventueel kabinet met de VVD, zegt verslaggever Floor Bremer.

Liever niet met Rutte

Partijleider Ploumen zei dat ze dolgraag een kabinet zonder Mark Rutte zou willen 'maar de kiezer heeft gesproken en een kabinet zonder de VVD is onmogelijk.'

Volgens GroenLinks zal ook met de PvdA samengewerkt worden als er geen gezamenlijk kabinet komt. In de oppositie is het bundelen van de krachten net zo belangrijk, vindt de leider van GroenLinks. "Het zal dan een heel, heel harde oppositie worden", zei Klaver.