Ga naar de inhoud
'Maak het systeem transparanter'

Vereniging Eigen Huis: woningzoekenden vaker kansloos via Funda

Singles komen nauwelijks in aanmerking voor een koopwoning. Beeld © Robin Utrecht/ANP

Huizenkopers zonder aankoopmakelaar vissen steeds vaker achter het net bij hun zoektocht naar een geschikte woning. Dat stelt Vereniging Eigen Huis. Huizenkopers die wel een aankoopmakelaar hebben ingeschakeld krijgen eerder informatie over aangeboden koopwoningen dan hun concurrenten op de woningmarkt.

Veel te koop staande woningen verschijnen op Funda, maar de timing van de plaatsing op Funda is cruciaal. Aankoopmakelaars van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) hebben een database met woningen die in de verkoop gaan.

Machtspositie

In dat systeem kunnen NVM-makelaars alvast kijken of een geschikte woning vindbaar is voor hun klant. Soms wordt een woning pas dagen later aangeboden op Funda.nl, tot onvrede van Vereniging Eigen Huis (VEH). "Makelaars kunnen gebruik maken van hun machtspositie. De ideale situatie zou zijn: een gelijk speelveld", zegt directeur Cindy Kremer van VEH.

Kunnen
Lees ook:
Kunnen ouderen de woningnood oplossen?

Dat gelijke speelveld is er nu niet altijd. "Makelaars verdelen onderling de markt. Je zou zeggen: je neemt een aankoopmakelaar omdat je ontzorgd wil worden, niet omdat je anders geen toegang krijgt tot de markt", zegt Kremer.

Op Funda en toch al verkocht

Woningzoekenden die niet betalen voor de diensten van een aankoopmakelaar zien te koop staande woningen dan pas wanneer ze op Funda verschijnen. Dan zijn er vaak via het interne systeem van de NVM-makelaars al bezichtigingen ingepland. Soms is een woning zelfs al onder bod, of verkocht. 

Vereniging Eigen Huis wil dat alle woningzoekenden op hetzelfde moment hetzelfde aanbod kunnen bekijken.

"Wat je nu ziet gebeuren is een gevolg van de krapte op de woningmarkt die op dit moment heftiger is dan ooit", zegt een woordvoerder van de NVM. "In deze krappe woningmarkt kan niet worden voorkomen dat er voor plaatsing op Funda al potentiele kopers zijn. Vaak zijn mensen in het netwerk van de verkoper al op de hoogte van de verkoop, nog voordat de makelaar is langs geweest."