Hollandse zomer

Volgende week komt de zon, maar echt warm wordt het niet meer deze zomer

27 augustus 2021 20:34
Archieffoto van regen op de camping in Nederland. Beeld © ANP / Rob Engelaar

Wanneer je naar de weerverwachting van de komende tijd kijkt, zit er weinig variatie in: een graad of 20, af en toe een buitje, soms een beetje zon en een stevige noorderwind. "Maar volgende week wordt het droog en schijnt de zon geregeld."

Er trekken vanavond nog wat buien over ons land, vertelt Marjon de Hond, meteoroloog bij Buienradar. "Dit weekend breekt zo nu en dan de zon door, maar de buien zijn we nog niet kwijt." Door een koele noorderwind wordt het niet warmer dan een graad of 20.

Bekijk hier waar de buien vallen:

 

De komende week verandert er niet veel aan dat beeld, vertelt De Hond. Maar vanaf dinsdag wordt het droog.

De wind blijft vooralsnog vanuit het noorden komen. "Dus zomerse temperaturen hoeven we niet te verwachten." Maar de zon blijft er wel bij. "Vanaf donderdag schijnt de zon tot wel 8 uur per dag. In de zon, uit de wind, waan je je zo in de zomer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is waarom je in de zomer beter geen airco in huis kunt halen

Want een zomer met hitte is het niet geweest. Uit de gegevens van KNMI blijkt dat tijdens deze zomer sinds 21 juni slechts 6 landelijke zomerse dagen zijn geweest. Dit zijn dagen waarop de maximumtemperatuur in De Bilt 25 graden of meer is. Dit jaar is het tijdens de zomer geen enkele keer tropisch warm, dus 30 graden of meer in De Bilt, geweest. De Hond: "We moeten het doen met een echte Hollandse zomer."

Vorig jaar waren dit eind augustus 13 zomerse dagen, maar telde de zomer ook 11 tropische dagen. Maar in 2020 volgden nog twee zomerse dagen in september voordat de herfst begon. 

Zomerse en tropische dagen

Bekijk hier hoeveel zomerse en tropische dagen we de afgelopen 5 jaar hebben gehad in ons land in de periode tussen 21 juni en 21 september: 

  Zomerse dagen  Tropische dagen
2021 6 0
2020 15 12
2019 9 10
2018 27 8
2017 9 1
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Storm Irma en hittegolf Harrie: moeten alle weerfenomenen een naam krijgen?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore