Ga naar de inhoud
Goede reclame

Overhemden en een dorp vol vlaggen: Zandvoort springt in op F1-hype

Zelfs de haringkar is in F1-thema aangekleed. Beeld © Michel Faas

Dat er iets bijzonders staat te gebeuren in Zandvoort, dat is niet te missen. Het centrum hangt vol met finishvlaggen en tientallen winkels zijn speciaal aangekleed voor de Grand Prix, die voor het eerst sinds 1985 in de badplaats wordt gehouden. Leuk voor de lokale ondernemers, én voor handige bewoners.

"De bewoners van Zandvoort zijn helemaal enthousiast", zegt Lana Lemmens, directeur van Zandvoort Marketing. "We hebben het hele dorp aangekleed. Het moest een groot feest worden, met muziek en alles, maar dat kan helaas niet. Toch hebben we veel mooie dingen, zoals exposities, een reuzenrad, een kinderkartbaan en een hinkelbaan in de vorm van het circuit."

In de winkelstraten in het centrum zijn de winkels beplakt met finishvlaggen, die zijn gemaakt door reclameondernemer Michel Faas: "Zo'n evenement als de Grand Prix gaat pas echt leven als er omheen ook van alles gebeurt. Als je nu in het dorp gaat kijken, is het één groot feest."

Speciale F1-overhemden

Ook de kledingwinkel van vader Ben en zoon Dave Vlug staat onmiskenbaar in het teken van de Grand Prix. De winkel liet speciale overhemden en rugtasjes maken voor de race.

Dave Vlug: "We hebben overhemden met raceautootjes en met een patroon van het circuit. Die zijn nu al een enorme hit. We worden elke dag wel twintig keer gebeld door mensen die zo'n overhemd willen. En dan moet het weekend van de race nog komen."

"We zijn een relatief kleine, lokale winkel", zegt Vlug. "Maar we krijgen nu foto's van mensen uit het hele land die in onze kleding rondlopen. Dat is waanzinnig leuk."

Onbetaalbare reclame

"We zijn al een bekende badplaats, maar de aandacht die Formule 1 met zich meebrengt, is onbetaalbaar", zegt Lemmens van Zandvoort Marketing. "Daar kan mijn budget bij lange na niet tegenop. We kunnen nu aan de wereld laten zien: hier leeft het."

Formule
Lees ook:
Formule 1 Zandvoort gaat door met twee derde bezetting

Maar naast de ondernemers, die de Grand Prix als kans zien om zichzelf en hun dorp op de kaart te zetten, zijn er ook veel particulieren die proberen een slaatje te slaan uit de plotselinge belangstelling. Zo loopt verkoopsite Marktplaats vol met advertenties voor parkeerplaatsen in de buurt van Zandvoort.

200 euro voor een parkeerplaats

Op een parkeerplaats op een paar minuten van het circuit, heeft iemand 100 euro geboden. Voor andere parkeerplaats in het dorp wordt zelfs 200 euro gevraagd.

Mensen zetten zelfs hun doorlaatbewijzen te koop. Met zo'n bewijs mogen bewoners met hun auto over de verder afgesloten toegangswegen het dorp of de omringende wijken in.

Niet dat je veel hebt aan zo'n bewijs: zonder parkeerplaats in het dorp kun je alsnog je auto niet kwijt, en loop je risico op een boete. Eén Marktplaatsgebruiker plaatste zelfs een advertentie om kopers te waarschuwen geen doorlaatbewijs te kopen: "Trap er niet, kom met de trein".

Woede
Lees ook:
Woede om camping bij Formule 1 in Zandvoort: 'Hemeltergend dat dit wél mag'

Ook de verkoper van een doorlaatbewijs in Overveen reageert op een bericht van RTL Nieuws dat hij niet weet of je met het bewijs kan parkeren in het dorp.

In een andere advertentie wordt een grasveldje aangeboden als parkeerplek voor een camper, inclusief de huur van twee fietsen. De prijs: 350 euro per nacht. Op een bericht van RTL Nieuws reageert de adverteerder dat het veld 'als grapje' op Marktplaats is gezet. Niet veel later is de advertentie verdwenen.

Bekijk ook: Elektrische auto's op Zandvoort? Nee, daar willen ze vroeoeoeoem

01:42
Elektrische auto's worden steeds populairder, maar liefhebbers van ronkende motoren zijn daar minder blij mee.