Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

NS geeft seintje aan reizigers die vergeten zijn uit te checken

27 juni 2016 08:17 Aangepast: 27 juni 2016 14:24

De NS gaat reizigers een waarschuwingsmailtje sturen als ze vergeten zijn om uit te checken. Maar dan moet je je wel eerst aanmelden.

Mensen met een persoonlijke OV-chipkaart kunnen zich aanmelden voor de nieuwe gratis dienst NS Extra, via de website van de NS. Ook abonnementhouders en studenten kunnen zich aanmelden. Wie zich aanmeldt, geeft de NS toestemming om het reisgedrag te volgen.

16 miljoen euro

Reizigers die vergeten zijn om uit te checken ontvangen een mailtje waarna ze het bedrag dat te veel is afgeschreven terug kunnen krijgen. Je krijgt binnen een paar dagen automatisch een e-mail, waarna je je geld via de kaartautomaat terug kunt vorderen. Bij vaste trajecten geeft NS reizigers het teveel afgeschreven bedrag automatisch terug.

Maar onbeperkt terugvragen kan niet, zegt de NS. "Die alert is echt een service voor mensen die het echt gewoon vergeten zijn", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. "Als blijkt dat mensen keer op keer vergeten uit te checken, dan gaan we kijken wat er eigenlijk aan de hand is. We willen niet dat er misbruik gemaakt wordt van ons coulancebeleid."

Gesprek

De NS gaat met reizigers die in korte tijd bijvoorbeeld drie keer vergeten uit te checken, het gesprek aan. "Mocht het daarna weer misgaan, dan houdt het gewoon op en krijgt die persoon geen geld meer terug."

Momenteel worden er ook tests gedaan met een app en waarschuwingen via bluetooth op stations.  Uit een onderzoek van de Nationaal Openbaar Vervoer Beraad uit 2014 bleek dat vervoerders zo'n 16 miljoen euro per jaar overhouden aan reizigers die vergeten uit te checken met hun ov-chipkaart.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore