Ga naar de inhoud
Zeker één kindje overleden

Onderzoekers: corona bij zwangere kan leiden tot kapotte placenta

Een infectie met het coronavirus kan bij zwangeren leiden tot een kapotte placenta, met een levensgevaarlijke situatie voor de baby tot gevolg. Dat ontdekten Nederlandse onderzoekers. In elk geval één kindje is overleden aan een kapotte placenta na een corona-infectie bij de moeder.

Hoe ziek een zwangere wordt van de infectie blijkt geen goede voorspeller van hoe ernstig de placenta wordt aangetast, legt gynaecoloog​-perinatoloog Sam Schoenmakers van het Erasmus MC uit. Hij werkte mee aan het onderzoek, dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Viruses.

Heeft
Lees ook:
Heeft een vaccinatie invloed op je zwangerschap of vruchtbaarheid?

Spoedkeizersnede

Tijdens de eerste coronagolf werd een zwangere vrouw die positief was getest in het Erasmus MC opgenomen omdat ze haar kindje niet voelde bewegen. Ze had op dat moment geen coronaklachten meer, zegt Schoenmakers. "Ze had een normale zwangerschap, maar op het hartfilmpje van de baby bleek het kindje er ineens slecht aan toe."

De baby werd gehaald met een spoedkeizersnede. Na onderzoek aan de placenta bleek die geïnfecteerd met het virus. Ook was de moederkoek grotendeels kapot, waardoor het kindje nauwelijks zuurstof meer had gekregen. Schoenmakers: "Als we een paar dagen later waren geweest, was het kindje waarschijnlijk doodgegaan."
 

Bekijk ook: Zwanger, corona en op de ic

02:26
Zwanger, corona en op de ic: 'Ik was bang dat ik dood zou gaan'

Een kindje overleden

Het ziekenhuis besloot de placenta's van alle zwangeren die corona hadden (gehad) tijdens de zwangerschap op te sturen naar een patholoog. Die vond bij vier van de 36 placenta's een unieke combinatie van afwijkingen die ze nog nooit eerder had gezien, aldus Schoenmakers. "Bovendien vond ze ook buiten de studie placenta's die op diezelfde manier beschadigd waren."

Al die vrouwen, een stuk of zes, bleken corona te hebben gehad tijdens de zwangerschap. Sommigen hadden er zo weinig last van gehad dat ze niet eens wisten dat ze waren besmet." Het onderzoek stopte in maart, maar daarna is in de regio in elk geval één kindje overleden aan een kapotte placenta na een corona-infectie bij de moeder.

Verband met het virus

Ondanks de beperkte omvang van de studie weten de onderzoekers vrijwel zeker dat er een verband is met het virus. "Er bevallen ook vrouwen met bijvoorbeeld een griepinfectie. Maar dan zit het virus nooit in de placenta. De hoeveelheid vrouwen bij wie dit nu is aangetroffen en de ernst ervan vinden wij erg zorgwekkend", legt Schoenmakers uit.

Zwanger
Lees ook:
Zwanger na een miskraam: 'Intens blij, maar ook doodsbang'