13 slachtoffers

Slachtoffers zedenzaak dansschool: 'Ik zie jou niet als mens, maar als beest'

26 augustus 2021 15:10 Aangepast: 26 augustus 2021 16:45
Beeld © Google Maps

De slachtoffers in de zedenzaak rond Groningen Dance Center keken op naar dansschoolhouder Khalid A. (38), vertellen ze in de rechtbank van Groningen. Volgens hen heeft hij misbruik gemaakt van zijn machtspositie. "Je waande je onschendbaar", zei een van hen. "Ik zie jou niet meer als mens, maar als een beest."

Dertien leerlingen, stagiairs en docenten - bijna allemaal minderjarige vrouwen - hebben aangifte gedaan van verkrachting, aanranding en andere zedendelicten door Khalid A.. Sommigen zouden meerdere keren zijn misbruikt, onder meer bij stretchoefeningen en massages.

A. spreekt alle beschuldigingen tegen. Gedragsdeskundigen hebben geen psychische stoornissen aangetroffen bij de 38-jarige dansschoolhouder. Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van zeven jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eigenaar dansschool Groningen verdacht van misbruik minderjarigen

Misbruik van machtspositie

Een meisje vertelde dat A. haar vaak belde en berichtjes stuurde, tot midden in de nacht. "Soms had ik 's ochtends tien gemiste oproepen. Als ik geen gehoor gaf, werd hij enorm boos."

Een deel van de slachtoffers kampt met een posttraumatische stressstoornis en heeft het vertrouwen in mannen verloren. "Ik hield mijn mond omdat ik dacht dat ik de enige was", zei een nu 16-jarig meisje. "Ik was ook bang voor de gevolgen, mijn danscarrière." De dansschool was voor sommigen 'een tweede thuis'.

Hiphop en breakdance

A. runde Groningen Dance Center (GDC) sinds 2004. Sommige slachtoffers dansten er al jaren en kende hij goed. Bij GDC werd onder meer hiphop, breakdance, moderne dans en ballet gegeven. Inmiddels is de dansschool gesloten. Een docente op de school vertelde dat A. haar rekoefeningen aanbood om verder te komen. "Ik voelde mij vereerd. Iemand zag iets in mij. Dat had ik nodig. Ik dacht altijd: als ik naar jou luister, kom ik er wel."

De advocaat die veel slachtoffers bijstaat, lichtte toe dat de slachtoffers zeer getalenteerde dansers zijn. Ze droomden van deelname aan een demoteam en een carrière in Amerika.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook;

'Heksenjacht', zegt eigenaar dansschool die leerlingen verkracht zou hebben

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore