Ga naar de inhoud
Evacuatie

Nederland stopt vandaag met evacuaties vanuit Afghanistan: militairen en ambassadepersoneel weg

Mensen wachtten buiten bij het vliegveld in de hoop op een vlucht te komen. Beeld © Getty Images

Nederland trekt zich terug van het vliegveld van Kabul. Dat heeft het kabinet zojuist bekendgemaakt. Alle militairen en het nog aanwezige ambassadepersoneel vliegen vandaag nog terug. Daarmee kan Nederland niemand meer uit het land evacueren.

Nederland is door de Amerikanen gesommeerd vandaag het vliegveld te verlaten. De Amerikanen, die met een grote troepenmacht het vliegveld controleren, moeten op 1 september al hun militairen weg hebben, waarvoor ze het vliegveld de laatste dagen nodig hebben.

Binnen de muren

Nederland zal later vandaag de laatste vluchten vanuit Kabul uitvoeren, met daarin in ieder geval het ambassadepersoneel en de militairen, schrijven ministers Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken en Ank Bijleveld van Defensie aan de Tweede Kamer.

Kaag belooft dat de 118 mensen die het vliegveld wel al bereikt hebben nog mee kunnen met de laatste vluchten van vandaag. "Iedereen die al de luchthaven is, die wordt op vluchten gezet", zegt ze in deze video:

Kaag: 'Poorten vliegveld Kabul gesloten, dreiging terreuraanslag'

02:27
Nederland
Lees ook:
Nederland roept mensen in Afghanistan op niet naar vliegveld te komen

Achterblijven

De ministers noemen het in een brief aan de Tweede Kamer een 'pijnlijk moment', omdat het betekent dat mensen die in aanmerking komen voor evacuatie nu achterblijven.  

Eerder vandaag deed het ministerie van Buitenlandse Zaken al een waarschuwing uitgaan aan mensen in Afghanistan om niet langer naar het vliegveld te komen, omdat de situatie er niet langer veilig was. Nog honderden mensen staan op lijsten van het ministerie van Buitenlandse Zaken om geëvacueerd te worden. 

Bekijk ook: Ultieme wanhoop in Kabul, ouders geven kinderen door naar soldaten

00:42
Beelden van vorige week van de drukte bij het vliegveld: Sommige ouders zijn zo wanhopig, dat ze hun kinderen naar voren doorgeven, hopend dat zij in ieder geval gered kunnen worden.