Salarisverhoging

'Profiteer van economische groei': PvdA en GroenLinks willen meer koopkracht

26 augustus 2021 05:09 Aangepast: 26 augustus 2021 05:14
PvdA-Kamerlid Henk Nijboer vertelt over de plannen. Beeld © RTL Nieuws

Het kabinet moet ervoor zorgen dat gezinnen, alleenwonenden en ouderen er volgend jaar financieel op vooruitgaan. Dat vinden de Partij van de Arbeid (PvdA) en GroenLinks. "Wij willen dat mensen van de economische groei kunnen profiteren, dat leraren en mensen die in de zorg zo hard werken een hoger salaris krijgen."

Volgens het Centraal Planbureau (CPB) blijft de koopkracht in 2022 gelijk, ondanks forse economische groei. "Mensen worden de dupe van de trage kabinetsformatie", zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer daarover.

Hoger minimumloon

Zolang er geen schot in de formatie zit, blijft alles bij het oude en kunnen vooral bedrijven rekenen op lastenverlichting. "Dat moet anders", vindt hij. Zo vindt de partij dat mensen die in de zorg werken een salarisverhoging moeten krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

GroenLinks en PvdA willen als één fractie onderhandelen in formatie

De twee miljard euro die naar de winstbelastingverlaging gaat moet volgens Nijboer worden ingezet om de koopkracht te vergroten. "Dat kan door een hogere AOW, een hoger minimumloon en lagere belastingen voor mensen die alleen wonen", legt de PvdA'er uit. "Zo kan iedereen profiteren van de economische groei."

'Gedraal'

Ook zijn collega Bart Snels van GroenLinks hekelt het 'gedraal' van met name VVD en CDA, en wil een andere koers.

Bedrijven profiteren volgens hem de komende jaren al genoeg van het sterke economische herstel. "Die hebben niet daar bovenop ook nog eens een lastenverlichting nodig."

Formatie

PvdA en GroenLinks hebben zich bereid verklaard mee te praten over een nieuwe regeringscoalitie, maar willen dat alleen samen doen.

VVD en CDA zien samenwerking met beide linkse partijen niet zitten, ook omdat ze niet allebei nodig zijn voor een meerderheid in de Tweede Kamer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse economie herstelt snel, angst voor werkloosheid onterecht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore