Ga naar de inhoud
'Druk blijft fors'

Gommers: rek is eruit op ic's, eventjes opschalen kan niet meer

Diederik Gommers. Beeld © ANP

De rek is er nu echt uit op intensivecareafdelingen, zegt voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Hij is bang dat ziekenhuizen het dit najaar niet voor elkaar krijgen alle nodige zorg te bieden. Peter de Groot is ic-verpleegkundige en herkent dat. "De druk blijft fors."

Gommers is bang dat het ziekenhuizen dit najaar niet zal lukken om al het werk gedaan te krijgen als het aantal ernstig zieke coronapatiënten weer gaat toenemen en er een zware griepgolf zal komen. En dat is een reëel gevaar, zeggen deskundigen.

"We hebben ook nog heel veel reguliere zorg in te halen. Dat kunnen we dan eigenlijk niet aan. De planbare zorg valt dan als eerste weer af."

Groot deel gevaccineerd, maar geen volledige bescherming

Coronavaccins blijken in de meeste gevallen behoorlijk effectief in het voorkomen van ernstige ziekte, maar de bescherming is nooit 100 procent.

Zo'n 15 procent van de volwassen bevolking is niet gevaccineerd en bij mensen met een verzwakt immuunsysteem blijken vaccins ook minder goede bescherming te bieden, bleek onlangs uit Nederlands onderzoek.

Door die combinatie van factoren voorzien ziekenhuizen en virologen toch weer een toename van het aantal coronagevallen en ziekenhuisopnames in het najaar.

Tijdens korte pieken is opschalen volgens Gommers wel mogelijk, maar niet continu. "De crisis is voorbij, we moeten leren leven met Covid. Het is na anderhalf jaar gewoon structureel. Eventjes opschalen kan niet meer."

Wat niet helpt: er stoppen meer ic-verpleegkundigen dan er worden opgeleid. Daardoor is sprake van een structureel probleem, zegt Gommers. In Nederland zijn zes ic-bedden per 100.000 inwoners beschikbaar, zegt hij. In Duitsland zijn dat er 25.

'Zeer pittig'

Peter de Groot is ic-verpleegkundige in het Erasmus MC in Rotterdam en herkent dat. De afgelopen anderhalf jaar noemt hij 'zeer pittig'. Hij werkte voornamelijk op de covid-afdeling. "Dat was echt wel zwaar."

Volgens hem 'zijn we er nog niet'. "Je ziet de versoepelingen, maar de druk blijft fors." Door die druk kampen collega's met mentale en fysieke klachten, zegt hij. En iedereen draait meer diensten dan normaal gesproken. "Door uitval van collega's."

Bovendien zijn er mensen die vertrekken. "Mensen zijn weggegaan en je krijgt er minder mensen voor terug. Zo maak je best wat overuren. Als er weer mensen weggaan, wordt het onder mensen die fulltime werken heel zwaar."

Roeping

Toch is het nooit bij hem opgekomen zelf te vertrekken. "Dit is een roeping. Dat je er voor mensen kunt zijn en zorg kunt bieden. Dat is mijn roeping van dag 1 tot nu."

Maar er moet wel wat gebeuren, vinden zowel Gommers als De Groot. Gommers zegt dat het kabinet met 'een grandioos plan' moet komen om meer ic-verpleegkundigen op te leiden. Wat daar wat hem betreft bij hoort: een goed salaris, en 'dat je mensen enthousiasmeert.'

Bekijk ook: Corona is geen griepje: Covid-19 is doodsoorzaak nummer 3 in Nederland

03:00
Eén op de acht sterfgevallen in 2020 werd veroorzaakt door een corona-infectie. Er zijn in totaal 16,8 duizend mensen meer gestorven dan in 2019.