Agent keek recht in de loop

Politie stond 'doodsangsten' uit bij arrestatie overvallers waardetransport

25 augustus 2021 11:25
Agenten doen onderzoek in een weiland bij Broek in Waterland. Beeld © ANP

Dertig politieagenten hebben aangifte gedaan tegen de mannen die op 19 mei een zeer gewelddadige overval pleegden op een waardetransport in Amsterdam-Noord. Veel agenten hebben 'doodsangsten uitgestaan' omdat er veelvuldig gericht op hen is geschoten.

Dat schetste het Openbaar Ministerie vandaag op de eerste inleidende zitting tegen de zes verdachten die na de overval zijn aangehouden. De verdachten zijn van Franse en Belgische origine. Twee van de zes verschenen in de rechtszaal, de rest koos ervoor in de cel te blijven.

De politieagenten deden onder andere aangifte van bedreiging en poging tot doodslag. Ook anderen, onder wie inwoners van Broek in Waterland, hebben aangifte gedaan.

Meerdere keren geschoten

Het leek wel een film; de overval op de waardetransport van Brinks en Schöne Edelmetaal in Amsterdam-Noord. De buit: edelmetalen, ter waarde van 14,5 miljoen euro. Na de overval werd meerdere keren geschoten. Volgens het OM was dit gericht op de politie, de verdachten ontkennen dit.

Verslaggever Robin Hijfte was bij de zitting aanwezig:

De zeer gewelddadige overval blijkt georganiseerd vanuit het buitenland. Volgens het Openbaar Ministerie gebeurde dat 'grondig en professioneel' en werd er internationaal samengewerkt.

De verdachten zijn in de periode voorafgaand aan de overval vertrokken vanuit Parijs en hebben zich in een appartement in België voorbereid op hun criminele missie. Daar zijn ook wapens, bivakmutsen, extra vluchtauto's en andere spullen geleverd.

De overvallers dreigden tijdens de overal met vuurwapens en een mes en schoten buiten het pand in de lucht. Medewerkers van het bedrijf boeiden zij met tiewraps.

Agent keek recht in de loop

De overval resulteerde in een wilde achtervolging vanuit Amsterdam naar Broek in Waterland. De eerste politieauto die ter plaatse kwam keek 'recht in de loop van een automatisch wapen van een van de overvallers ', zei de officier van justitie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overvallers waardetransport Amsterdam droegen kogelwerende vesten

Een van de verdachten riep bij zijn arrestatie in Broek in Waterland, nadat hij in zijn been was geschoten, dat hij een bomgordel om had en dat hij zichzelf zou opblazen. Een agent heeft zich op de man gestort, om te constateren dat er geen bomgordel was. Dat de verdachten konden worden aangehouden, is te danken aan 'heldhaftig politieoptreden'. 

Bij de schietpartij met de politie kwam een 47-jarige overvaller om het leven. 

4 miljoen niet teruggevonden

Ruim 4 miljoen euro van de buit is nog niet teruggevonden. Dat deel is vermoedelijk meegenomen door de inzittenden van een Audi die na de overval bij Diemen in brand is gestoken. Zij zijn ontkomen. Justitie doet daar nog volop onderzoek naar, in samenwerking met de Franse en Belgische autoriteiten.

De volgende voorbereidende zitting is op 15 november.

Ooggetuige dook in kast

De heftige overval maakten op ooggetuigen veel indruk. Reina Beets dook in een kast toen de overvallers haar tuin inreden:

'Een slechte film' noemt Reina Beets wat ze heeft meegemaakt. Ze beleefde angstige momenten toen de overvallers van een geldwagen in Amsterdam haar tuin inreden. Zij en haar dochter vluchtten allebei een kast in.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore