Autobanden in brand gestoken

Protest opvanglocatie Afghanen in Harskamp loopt uit de hand, politie grijpt in

25 augustus 2021 07:46 Aangepast: 25 augustus 2021 12:27
De politie moest ingrijpen met politiehonden tijdens het protest.

Bij de opvanglocatie voor Afghaanse evacués bij de legerplaats Harskamp in Ede heeft de politie gisteravond ingegrepen tijdens een protest. Er werden autobanden in brand gestoken en er werden nationalistische leuzen gescandeerd als 'eigen volk eerst', meldt Omroep Gelderland.

Lange tijd verliep het protest rustig, maar later op de avond liep de spanning op en moest de politie met honden ingrijpen. Er waren ongeveer 250 mensen naar de locatie waar Afghanen worden opgevangen gekomen.

Er ging een stapel autobanden in brand en er werd harde muziek gedraaid, zegt een woordvoerder van de politie. De politie heeft de demonstranten daarop uit het gebied weggejaagd en naar het dorp geleid. Het werd even na 23.00 uur weer rustig.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Manizha vluchtte voor taliban en helpt Afghanen: 'Nederlanders leven zo mee'

Boos en verdrietig

De burgemeester van Ede is boos en verdrietig over de gebeurtenissen. Gemeente en politie overleggen woensdag over maatregelen, want "dit mag niet nog een keer gebeuren, dit willen we echt niet", zegt burgemeester Verhulst.

De burgemeester roept ouders op om hun kinderen 's avonds van de straat te houden en thuis uit te leggen wat het betekent om een oorlogsslachtoffer te zijn. "Jongeren moeten weten wat deze mensen al hebben meegemaakt. Wat er dinsdagavond gebeurde ging over alle grenzen heen."

800 bedden

De noodopvanglocatie in Ede is gisteren in gebruik genomen. Er zijn achthonderd bedden voor mensen uit Afghanistan, waar sinds ruim een week de Taliban aan de macht zijn.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) kondigde aan de vierde noodopvang voor evacués uit Afghanistan te zullen openen in Nijmegen, in Heumensoord. Tot uiterlijk januari 2022 zijn daar 750 tot 1000 plaatsen. Eerder werden al drie andere noodopvanglocaties van Defensie in gebruik genomen, waaronder die in Ede. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore