In de studentenflat in Amsterdam-West waar vorige week brand werd gesticht, is het verboden om regenboogvlaggen op te hangen in openbare ruimten. "Vanwege de veiligheid zijn de vlaggen verboden op de gangen, voordeuren en liften", zegt een woordvoerder namens de verhuurder. Bewoners noemen het verbod 'hypocriet'.
Vorige week werd er brand gesticht in de studentenflat aan de Krelis Louwenstraat. Het motief is waarschijnlijk lhbti-gerelateerd, zegt de politie. Bij de brand raakten vier bewoners gewond, een van hen ligt nog altijd zwaargewond in het ziekenhuis.
Als tegenactie is er vanuit de wijk een initiatief opgezet om door het hele stadsdeel regenboogvlaggen op te hangen, bedoeld als vuist tegen deze vorm van geweld.
Verbod in openbare ruimtes
Studentenhuisvester Duwo heeft alle flatbewoners een brief gestuurd: het ophangen van regenboogkleuren in openbare ruimte in de flat is verboden. "We hebben niets tegen de regenboogvlag en de actie. Maar we verbieden het deze vlaggen op te hangen in openbare plekken in de flat. Dus niet op de gang, op voordeuren, toiletten of liften. Als dat wel gebeurt, verwijderen we ze", zegt een woordvoerder van Duwo. "Puur vanwege de brandveiligheid."
De regenboogvlaggen mogen alleen in de woonruimtes van de flat opgehangen worden. "De dader die de brand heeft aangestoken loopt nog altijd vrij rond. De flat wordt daarom 24 uur beveiligd. Door beveiligers en brandwacht. We willen geen enkel risico lopen."
Hypocriet
Bewoners van de flat vinden de opstelling van studentenhuisvester 'hypocriet'. Een bewoonster vertelt vanaf haar vakantieadres: "Een dag voor mijn vakantie heb ik nog gemaild naar Duwo. Dat ik me onveilig voelde en dat er echt camerabeveiliging moest komen", zegt de studente die vanwege haar veiligheid niet met naam wil worden genoemd.
"Bewoners klagen daar al tijden over. Maar er gebeurde steeds niets en nu kreeg ik weer zo'n laf antwoord terug. Een dag later ging het helemaal mis met die brand. En nu mogen we nergens meer regenboogvlaggen ophangen omdat dat de veiligheid in gevaar zou brengen. Hypocriet vind ik het."
Margriet Veeger, voorzitter van COC Amsterdam noemt het in het Parool de wereld op zijn kop. "De dader wint, het slachtoffer verliest. Intimidatie loont en wij vinden dat onacceptabel."
Uit gesprekken met flatbewoners blijft dat er al langer sprake is van Lhbti-gerelateerde incidenten. Zo werden er de afgelopen weken vaker regenboogvlaggen in brand gestoken en hakenkruizen getekend op huizen waar de vlaggen hingen.
Onbewoonbaar
Volgens de woordvoerder van Duwo wordt er nu alles aan gedaan om de flat te beveiligen. Hij erkent dat de angst er in zit. "We hebben nauw contact met de politie en hopen dat de dader zo snel mogelijk wordt gepakt. Bewoners die zich onveilig voelen kunnen zich melden en dat wordt gekeken wat we voor hen kunnen doen." Of er bewoners hun huur hebben opgezegd omdat ze zich niet veilig voelen, weet hij niet.
De brand woedde vorige week vrijdag op de achtste verdieping. Die verdieping is nog altijd onbewoonbaar. 17 bewoners hebben daardoor tijdelijk andere huisvesting aangeboden gekregen.
