Gek op vochtigheid

Last van slakken in de tuin? Zo komt het en dit kun je ertegen doen

24 augustus 2021 16:44 Aangepast: 25 augustus 2021 06:52
Een naaktslak. Beeld © ANP

Heb je de naaktslak al gespot in je tuin? Dat zou door het vochtige weer zomaar kunnen. Van een verwoestende plaag is geen sprake, maar het aantal slakken is waarschijnlijk wel toegenomen. "En dus zien mensen ze veel meer."

Dat zegt slakkenkenner Adriaan Gmelig Meyling. Hij werkt bij stichting Annemoon die onderzoek doet naar weekdieren, de groep waartoe de slak behoort. "Door de vochtige omstandigheden hebben ze meer kans gehad om zich voor te planten, waardoor de aantallen groter zijn geworden."

Meer regen, minder zon

Volgens Buienradar-metereoloog Maurice Middendorp is het dit jaar een stuk natter dan voorgaande jaren. "We hebben een paar hele warme en droge zomers gehad. Dat is dit jaar niet het geval. We hebben redelijk veel regen gehad en niet zo veel zonnige, hete dagen met veel verdamping, waardoor het neerslagtekort kleiner is."

Het neerslagtekort geeft de verhouding aan tussen de regen en de verdamping, wat invloed heeft op de bodem (en het leven van slakken). Middendorp: "Dit jaar zijn regen en verdamping in balans en is de bodem relatief vochtig. In andere jaren was het veel droger. Als je bijvoorbeeld kijkt naar 2018, was er een chronisch tekort aan water."

Met droog weer peinzen de slakken er niet over zich te vertonen. Ze verbergen zich onder tegels en takken of kruipen naar een andere plek waar het vochtiger is. "Ze verstoppen zich in hoekjes en gaatjes en blijven in droge periodes daar net zo lang zitten totdat ze vocht hebben gevonden."

Gek op vochtigheid

Het vochtige weer trekt de slakken aan, en dat heeft te maken met hun manier van leven. Om over de grond te kruipen, hebben ze namelijk een vocht en slijmlaag nodig. Daarom zijn vochtige omstandigheden voor de dieren heel gunstig, zegt Gmelig Meyling. "Ze kiezen deze uit om naar voedsel te zoeken en planten zich daarop voort."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze plant is de reden dat je naaktslakken in je tuin hebt

Ook slakkenkenner Tello Neckheim ziet dat het aantal meldingen over slakken in de tuin toeneemt. Omdat mensen meer thuiszitten door de coronamaatregelen, tuinieren ze vaker en zien ze dus ook sneller (naakt)slakken in de tuin, denkt hij. 

'Lastige in je tuin'

Vooral de naaktslak, segrijnslak en gewone tuinslak houden flink huis. Van de eerste twee kan je last hebben in de tuin, van de laatste niet, zegt Neckheim. "De gewone tuinslak eet dode bladeren en schraapt algen van de planten af. Die hoef je absoluut niet weg te halen."

De segrijnslak. De segrijnslak.

De segrijnslak daarentegen is een soort die snel groeit en eet. 'Een lastige om in je tuin te hebben'. Hetzelfde geldt voor de naaktslakken, zoals de gewone wegslak of de zwervende akkerslak. "Die zitten vaak met tien bij elkaar."

Dan heb je ook nog andere slakken rondkruipen in je tuin, zoals het haarslakje of boerenknoopje, "maar die zijn met te weinig om overlast te veroorzaken."

Hoe voorkom je overlast?

Mocht je last hebben van rondkruipende en -etende slakken, dan zijn hier een aantal goede tips.

1. Maak een plek voor ze waar lekkere hapjes liggen, bij voorkeur zachte groentes. Leg deze neer op een plek waar je de overlast niet ervaart. Op deze manier lok je de slakken weg uit je tuin.

2. Graaf een soort geul rondom de planten die je wilt beschermen. In principe gaan de slakken niet door het water heen en bereiken ze dus niet je planten.

3. Een iets minder vriendelijke (maar veelgebruikte) manier: zet een bakje met bier neer, waardoor de slakken dronken worden en verdrinken. Gmelig Meyling: "Wij als weekdierliefhebbers worden hier niet blij van, maar vanuit milieuoogpunt is het minder schadelijk." Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen zoals zout of koperstaven wordt afgeraden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo bestrijd je naaktslakken op een milieuvriendelijke manier

Bekijk ook: zeep van slakkenslijm vies? 'Heeft een geneeskrachtige werking'

Damien was gefascineerd door slakken en wilde iets terugdoen voor de natuur. Hij ontdekte dat hun slijm pijnloos kan worden opgewekt. Van het slijm maakt hij zeep die hij op de markt verkoopt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore