Ga naar de inhoud
Heel Nederland helpt

Manizha vluchtte voor taliban en helpt Afghanen: 'Nederlanders leven zo mee'

Manizha helpt nu zelf Afghanen die in Nederland worden opgevangen. 'Saamhorigheid van Nederlanders is ongekend'.

Manizha vluchtte als klein meisje voor de taliban. Ze werd succesvol zakenvrouw dankzij plakwimpers en helpt nu Afghanen in ons land. "Hartverwarmend dat zoveel Nederlanders willen meehelpen. Ongekend", zegt ze. Ook het Rode Kruis en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) worden overspoeld met telefoontjes van mensen die iets willen doen.

"Dat de geschiedenis met de taliban zich herhaalt, is traumatisch", zegt Manizha Nabizada (33). De geboren Afghaanse vluchtte op haar tiende met haar ouders voor de taliban. "Het is nog altijd een groot trauma voor ze. Er werd thuis nooit over gesproken."

Haar moeder hield er een stressstoornis aan over. "De gebeurtenissen van nu zijn voor haar een vreselijke flashback."

Inzamelingsactie

Via mensensmokkelaars belandde het gezin via Pakistan ruim twintig jaar geleden in Nederland. Manizha trok van opvang naar opvang. Ze ging uiteindelijk rechten studeren in Amsterdam en settelde zich in Haarlem. Nu runt ze meerdere beauty- en cosmeticabedrijven onder de naam Queen Tarzi, vernoemd naar de laatste koningin van Afghanistan.

Politie
Liveblog:
Politie grijpt in bij protest opvanglocatie Afghanen Harskamp

Stilzitten kan ze niet. Ook tijdens deze ellende stroomt haar ondernemersbloed. "Ik ben een actie gestart om Afghanen die in ons land worden opgevangen te helpen. Binnen mum van tijd had ik 11.000 euro opgehaald."

Hartverwarmend

In samenwerking met een stichting en het Rode Kruis zamelt ze spullen in: kleding, luiers, speelgoed, tandpasta, noem maar op. "Zoveel mensen willen helpen. Het is ongekend. Die saamhorigheid van Nederlanders is hartverwarmend. Uit mijn netwerk meldden zich ook tandartsen, psychologen, kappers. Ongelooflijk."

Haar inzamelingsactie en de gebeurtenissen in Afghanistan deelt Manizha op haar Instagrampagina, waar ze vele duizenden volgers heeft. "Ik deel de verhalen over mijn land. Niet eenzijdig. Als er positieve dingen zijn, meld ik dat ook."

Manizha is niet de enige die helpt. Het Rode Kruis en COA laten weten dat er de hele dag door telefoontjes binnenkomen van mensen die willen helpen. "Dat waarderen we enorm," zegt een woordvoerder van het COA. "We zijn nu bezig met de primaire behoefte: opvang, eten, kleding en luiers. We hebben momenteel genoeg spullen en voldoende vrijwilligers."

Bekijk ook: Kathera's ogen werden uitgestoken door de taliban

01:28
Kathera's ogen werden uitgestoken door de taliban
Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe vluchtelingencrisis door machtsgreep taliban? EU vreest van wel

Aan welke hulp is behoefte?

Er zijn momenteel drie opvanglocaties waar Afghanen worden opgevangen. De komende dagen gaat het COA met het Rode Kruis bekijken waar de komende tijd behoefte aan is. Dat verschilt per locatie. "Op sommige opvanglocaties zitten vooral veel gezinnen met kinderen. Op andere locaties bijna niet. Daar zitten we dus niet te wachten op duizenden knuffels", zegt een woordvoerder van het COA. Er zijn momenteel voldoende vrijwilligers. "Maar alle aangeboden hulp waarderen we enorm."

Een woordvoerder van het Rode Kruis bevestigt dat: "De spullen voor de basisbehoeftes zijn er. We komen binnen een paar dagen met een inventarisatie wat nodig is. We hopen dat mensen dat even afwachten. De Afghanen moeten nu eerst nog in quarantaine vanwege corona. Het is goed bedoeld, maar ga dus niet langs de locaties. Goede hulp is ontzettend belangrijk."