Ga naar de inhoud
Historisch onderzoek

Er is bewijs: klimaatverandering zorgt voor zware regenval zoals in Limburg

Schade als gevolg van het hoge water in Valkenburg. Beeld © ANP

Onderzoekers hebben bewijs gevonden: klimaatverandering zorgt voor zware regenval die overstromingen zoals afgelopen maand in Limburg, België en Duitsland veroorzaakte. De kans op rampzalige overstromingen neemt 1,2 tot 9 keer toe door het veranderde klimaat. "Ook wij zijn aan de beurt."

Niet alleen vergroot de klimaatverandering de kans op rampzalige overstromingen fors. Het zorgt er ook voor dat de intensiteit van noodweer met 3 tot 19 procent stijgt. Dat concluderen 39 wetenschappers van verschillende Europese klimaatinstituten en universiteiten in een gezamenlijke studie.

Historische neerslaggegevens

De onderzoekers analyseerden historische neerslaggegevens uit West-Europa en gebruikten nieuw ontwikkelde modellen om het huidige klimaat te vergelijken met dat van ruim een eeuw geleden, toen de temperatuur wereldwijd gemiddeld nog 1,2 graden lager lag.

Meerderheid
Lees ook:
Meerderheid Nederlanders wil hardere aanpak klimaatprobleem door kabinet

Rampzalige overstromingen

Rampzalige overstromingen kostten vorige maand aan zeker 190 mensen in Duitsland het leven, in België kwamen zeker 38 mensen om het leven. Ook zorgden de overstromingen voor miljarden euro's aan schade. Op één dag viel rond de rivieren de Ahr en de Erft in Duitsland 93 millimeter regen.

Ook in Limburg was de ravage door overstromingen enorm:

Vrijwilligers ruimen Limburg op: 'Het raakt je als je speelgoed vindt'

01:49
Met man en macht wordt door vrijwilligers de afvalberg opgeruimd die is achtergebleven na de overstromingen in Limburg. Oevers en uiterwaarden liggen bezaaid met, op het eerste gezicht, vooral hout en plastic.

"Het is duidelijk dat de klimaatverandering die we nu al gehad hebben voor problemen zorgt", legt klimaatwetenschapper Maarten van Aalst van de Universiteit Twente aan RTL Nieuws uit. Hij werkte mee aan het rapport vanuit zijn rol als rampenbestrijder.

"200 doden, in een gebied waar we het niet zouden verwachten, ook wij zijn aan de beurt", vertelt hij.

Klimaatrapport:
Lees ook:
Klimaatrapport: wereld onomkeerbaar veranderd, maar actie is nog mogelijk

Klimaatverandering maakt de kans op dit soort stortbuien dus '1,2 tot 9 keer zo groot'. De marge in het onderzoek is ruim, legt Van Aalst uit. "Dus het kan meevallen, maar het kan ook een stuk erger worden."

Zo is en blijft de kans op een ramp in Limburg klein, volgens de wetenschappers komt zoiets een keer in de 400 jaar voor. Toch betekent dat zeker niet dat we de aankomende 400 jaar veilig zijn. "Elk jaar is er opnieuw een risico dat het gaat gebeuren en dat risico wordt elk jaar groter."

'Wake-up call'

"Het is een zeldzame gebeurtenis, maar wel een waar we op voorbereid moeten zijn", vindt Van Aalst. Volgens hem zien we duidelijk de gevolgen van klimaatverandering, ook in gebieden als Nederland waar we dachten dat we veilig waren.

Hij noemt het onderzoek daarom 'een wake-up call'.

Bekijk ook: dit is wat er in het klimaatrapport van IPCC staat

01:00
De klimaatverandering is overal ter wereld zichtbaar en gaat ongekend hard. Dat is een van de conclusies van wetenschappers in het klimaatpanel van de Verenigde Naties. In deze video leggen we je uit waar de onderzoekers voor waarschuwen.

Welke aspecten?

Welke aspecten van klimaatverandering speelden er nou precies een rol bij de overstromingen? Lees voor een uitleg het blog van de meteorologen van Buienradar.